Σε κατάθεση ψυχής μετατράπηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας, με θέμα «Γυναίκες και Ρόλοι, μέσα στην πανδημία» και προσκεκλημένη την Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και γυναίκες της πρώτης γραμμής, με διάφορους και πολλαπλούς ρόλους μέσα στη κοινωνία και στην οικογένεια.
Την εκδήλωση άνοιξε η διοργανώτρια βουλευτής Λίτσα Λιακούλη, η οποία αναφέρθηκε σε κάθε συμμετέχουσα ξεχωριστά, στους ρόλους της και στη μεγάλη προσφορά της, κάνοντας ειδική μνεία στην Άννα Διαμαντοπούλου, μια περήφανη γυναίκα με δύναμη και στόχους, με συγκρότηση και αγώνες, που κατάφερε να φθάσει στην κορυφή μιας διεκδίκησης, της ΓΓ του ΟΟΣΑ, καταδεικνύοντας σε όλους ότι «μπορούμε τα πάντα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Μένη Μαλιώρη, εγνωσμένου κύρους ομότιμη καθηγήτρια της ψυχιατρικής, που αποτελεί στήριγμα και σιγουριά για την επιστημοσύνη της και την ανθρωπιά της, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας.
Η κ. Λιακούλη αναφέρθηκε στο πώς όλα αλλάζουν, οι ρόλοι αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν, στην εποχή της κρίσης, της πανδημίας και των σεισμών και όπως η ίδια «εξομολογήθηκε», ένας νέος κόσμος γεννιέται και γι’αυτή, με νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις, αλλά δηλώνοντας αισιόδοξη γιατί βλέπει πως υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στις ανθρώπινες ψυχές και τελικά , όπως είπε, «το στοίχημα για τον άνθρωπο θα κερδηθεί».
Κατάθεση ψυχής έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αφού αναφέρθηκε στην διοργανώτρια βουλευτή ,υπενθυμίζοντας την παλαιά φιλία των δύο γυναικών, από την εποχή ακόμη που η νυν βουλευτής ήταν υποψήφια Νομάρχης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Λίτσα έχει την ‘’στόφα’’ των Ανθρώπων που είναι γεννημένοι για τα κοινά. Και οι Άνθρωποι που είναι γεννημένοι για τα κοινά, δεν σταματούν ποτέ, ούτε ακόμη και εξαιτίας μιας πανδημίας», ενώ συνέχισε τονίζοντας «Έτσι κι όλες οι Γυναίκες, δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ.
Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το ρόλο μας, γιατί η πανδημία δεν δημιούργησε νέους ρόλους για εμάς, αλλά δυστυχώς επέτεινε τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, όπως τις ανισότητες γενεών, φύλων και βέβαια χωρών. Και δεν είναι τυχαίο πως ιστορικά τις μεγάλες καταστροφές τις ‘’πληρώνουν’’ οι αδύναμοι γενικά, είτε πρόκειται για κοινωνικά αδύναμους, όπως είναι πολλές γυναίκες ακόμη, είτε σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες όπως η δική μας.
Και αυτό φάνηκε και από την πορεία μου για την διεκδίκηση της Γενικής Γραμματείας του ΟΟΣΑ, η οποία ευτυχώς από την Ελληνική πλευρά ήταν διακομματική, κάτι που θα πρέπει να αναγνωρίσω.
Ωστόσο, έδωσα πάνω από 100 συνεντεύξεις σε υψηλά ιστάμενους από όλον τον πλανήτη και ορισμένες φορές μου έθεταν το ερώτημα πως εγώ, σαν υποψήφια, προερχόμενη από μια «αδύναμη» χώρα, θα μπορούσα να διοικήσω έναν διεθνή Οργανισμό, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα ισχύος ανάλογων Οργανισμών, παγκοσμίως.
Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε πως μια ‘’κούρσα’’ όπως αυτή που έτρεξα, δεν είχε ως ζητούμενο μόνο την αξιοκρατία, σε σχέση με τις ικανότητες των συνυποψηφίων. Αντίθετα, αποτελούσε μια πολύ-παραγοντική επιλογή, όπου έννοιες όπως η ισχύς της χώρας καταγωγής είχαν βαρύνουσα σημασία και ρόλο..».
Η Μένη Μαλλιώρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε πως: «Κάθε εξωτερικό τραυματικό γεγονός όπως μια πανδημία ή ένας σεισμός δημιουργούν ένα ανοιχτό τραύμα μέσα στον καθένα και την καθεμία από εμάς. Ωστόσο, όπως οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν απολογιστικά μετά από έναν χρόνο πανδημίας και lockdowns, οι Γυναίκες έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο ψυχοσωματικά από αυτήν την κατάσταση, ανεξαρτήτως μάλιστα, κοινωνικής και οικονομικής τάξης».
Παράλληλα, υποστήριξε πως δυστυχώς στον τομέα της ψυχικής υγείας, η Ελληνική Πολιτεία είναι ακόμη ουραγός, ξεχνώντας πως τόσο γενική υγεία, όσο και ψυχική είναι έννοιες αλληλένδετες. Ακόμη κι έτσι, όμως, η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής τόνισε την ανάγκη της συνεχούς ευαισθητοποίησης των γυναικών στα θέματα βίας, τα οποία έχουν εκτιναχθεί λόγω των αναγκαστικών εγκλεισμών, του άγχους και της οικονομικής πίεσης.
Η Κουρσούμη Πόπη , ιατρός γναθοχειρουργός- διευθύντρια ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πρόεδρος της Στοματολογικής Εταιρίας Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια του χώρου της υγείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς και στους αθέατους αγωνιστές της καθημερινότητας.
Η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ Νίκη Μαυρίδου, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες της κατάστασης, η αισιοδοξία πρέπει να κυριαρχήσει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Όλγα Τσιούρβα, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανεργία των γυναικών, ενώ έδωσε μήνυμα ελπίδας για την νίκη κατά του καρκίνου, ως καρκινοπαθής.
Από το χώρο της εκπαίδευσης, η καθηγήτρια Βίκυ Τασιοπούλου, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στη νέα εποχή της, ενώ η Ζέφη Λούτσου, Γυμνάστρια, παρομοίασε την νέα διαδικτυακή εποχή της εκπαίδευσης, με την περίοδο της απόκτησης του πρώτου παιδιού της , που ενώ όλα ήταν άγνωστα , πορεύτηκε μαζί με το παιδί στη νέα ζωή
Από την πλευρά της η Νικολέτα Μπασδέκη, Δικηγόρος, Πρόεδρος ΔΣΛ , αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εποχή της πανδημίας γεννά μεγάλα θέματα σε επίπεδο δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η κτηνοτρόφος Μαίρη Μάρου, με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη ζωή των γυναικών της υπαίθρου και των μεγάλων δυσκολιών, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι όλοι νιώθουν ξεχασμένοι από την πολιτεία.
Η γιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Λάρισας Ράνια Σουλτούκη, αναφέρθηκε στην συνεργατικότητα μέσα στην πανδημία και στην ανάγκη να συνυπάρξουν όλοι οι επιστήμονες και οι πολίτες μαζί για να νικήσουν τον εχθρό
Η Μαρία Κούτσικου, Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ενωσης Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες με μια κατάθεση ψυχής για τα θέματα των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ παράλληλα περιέγραψε τον εγκλεισμό που υφίστανται με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ψυχική τους υγεία.
Η Γεωργία Σβάρνα, ραδιοφωνική παραγωγός, Υπεύθυνη προώθησης – marketing, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έφερε η πανδημία στις επιχειρήσεις και στα ΜΜΕ, στην αδυναμία επαφής και συζήτησης καθώς και στην διαχείριση δυσάρεστων ειδήσεων .
Η Αννα Γάτσα , Πρόεδρος Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων-Ωρολογοποιών Λάρισας, σκιαγράφησε την επιχειρηματικότητα στη νέα κατάσταση, ανοίγοντας το θέμα της διακίνησης μέσω του διαδικτύου και των όρων αυτής.
Η Σίλια Tαμπούκα, Πρόεδρος της γυναικείας χορωδίας IDDONATION και Ψυχολόγος της ΘΕΨΥΠΑ, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του φορέα της και στη στήριξη των ανθρώπων σε θέματα ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα στη μεγάλη στέρηση που προέκυψε για το πολιτιστικό έργο της χορωδίας λόγω της πανδημίας.
Την διαδικτυακή εκδήλωση, συντόνισε η δημοσιογράφος Λένα Κισσάβου, παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης, παρατηρητές και κοινό.