Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί το ετήσιο Μνημόσυνο για τους 17 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943 στο χώρο του παλαιού Κοιμητηρίου της Λάρισας.
Οι εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση , προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου
Στην ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος και Πρ. του ΔΩΛ Νίκος Καλτσάς τόνισε:
"Ο πικρός Σεπτέμβρης του ΄ 43
Όπως κάθε χρόνο εδώ στο χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου έτσι και φέτος ο ΔΗΜΟΣ Λαρισαίων τιμά τη μνήμη των 17 Λαρισαίων πατριωτών ηλικίας από 11 έως 58 ετών, μια τιμή μνήμης σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια της κατοχής.
Η μνήμη είναι εκείνη που τους φέρνει κοντά μας ενώ οι ψυχές έχουν απογειωθεί προς το φως της μεταθανάτιας ζωής.
Μη υπολογίζοντας οι Γερμανοί κατακτητές ανθρώπινες ζωές, και θέλοντας να επιβάλλουν κατ’ αυτούς την τάξη προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις αθώων πολιτών και αγωνιστών Πανελλαδικά αλλά και στη Λάρισα.
Για να πειθαρχήσουν οι Λαρισαίοι στις επιλογές των Ναζί, για να πεθάνει μέσα τους η πίστη στη λευτεριά που θα ερχόταν, έπρεπε να κάψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, να απλώσουν στην τοπική κοινωνία η τρομοκρατία, έπρεπε να κυριαρχήσει ο φόβος, έπρεπε κάποιοι να πληρώσουν με τη ζωή τους, έπρεπε να σκοτώσουν, να λεηλατήσουν περιουσίες, και να προβούν σε θηριωδίες.
Βρισκόμαστε στο 1943, τον Σεπτέμβριο οι Ιταλοί έχουν συνθηκολογήσει και παραδοθεί, φεύγουν από τη Λάρισα και τους αντικαθιστούν οι Γερμανοί. Αυτοί, από τη πρώτη τους στιγμή δείχνουν στο πέρασμά τους το σκληρό πρόσωπό τους.
Βέβαια όπως και στις Θερμοπύλες δεν έλειψε ο Εφιάλτης, έτσι και στη Λάρισα, Εφιάλτης πρόδωσε τους πατριώτες. Τους συνέλαβαν αστραπιαία στα σπίτια, στα καφενεία, στα παλιά σφαγεία, στην εργασία, στους δρόμους, όπου τους έψαξαν, και με συνοπτικές διαδικασίες τους εκτέλεσαν.
Τα σώματα μάλιστα των εκτελεσθέντων πατριωτών εγκαταλείφτηκαν άταφα για να αποδειχτεί για πολλοστή φορά η αγριότητα του πολέμου, που κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται χωρίς συναισθήματα και λογική.
«Σήμερα, 74 χρόνια μετά την ημέρα εκτέλεσης των 17, έρχονται στη μνήμη μας και πάλι όλα εκείνα τα γεγονότα που στέρησαν τη ζωή από Λαρισαίους και γέμισαν τη ζωή μας θλίψη, στερήσεις και ταλαιπωρίες.
Ένα στεφάνι νίκης, ένας κότινος απέναντι στη λησμονιά του χρόνου, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει και το πράττει ο Δήμος Λαρισαίων με το ετήσιο μνημόσυνο των 17 δολοφονηθέντων από τους Γερμανούς πατριώτες, κι ανάμεσά τους ένα 11χρονο παιδί από τη Θεσσαλονίκη.
Για τις σημερινές γενιές είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ιστορία τους, γιατί λαός που αγνοεί το παρελθόν, δεν έχει μέλλον.
Τιμή και δόξα σ’ όλους εσάς που τιμούμε σήμερα.
Αδέλφια μας εσείς που θυσιαστήκατε για την Πατρίδα, για μας, αποδεικνύεται τελικά ότι η ελευθερία και η Πατρίδα, είναι πιο δυνατή από τις ριπές των οπλοπολυβόλων.
Ζήτω η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Ζήτω οι 17 Λαρισαίοι που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς για τους οποίους νιώθουμε σεβασμό και περηφάνια.
Υποκλινόμαστε στη μνήμη σας.
Για πάντα αθάνατοι."

thessaliatv.gr