Την ανάγκη της ανέγερσης νέου δημοτικού σχολείου στη Φαλάνη Λάρισας που κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση, μετά και το σεισμό της 3ης Μάρτη, επισήμανε με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα, ο Γιώργος Λαμπρούλης προς την υπουργό Παιδείας ζητώντας την κάλυψη της κατασκευής από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο κτίριο ήταν πέτρινο χτισμένο από το 1925 ενώ το 1985 σε συνέχεια του παλαιού κτιρίου χτίστηκε προσθήκη προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας. Μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 250 μαθητές, ενώ χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται λόγω της οικιστικής ανάπτυξης και αύξησης του πληθυσμού στη Φαλάνη.
Υπογράμμισε ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα νέο Δημοτικό Σχολείο στη Φαλάνη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και εκπαιδευτικών και που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Ακριβώς αυτό είναι και το αίτημα εκπαιδευτικών, γονέων, αλλά και φορέων της περιοχής που απαιτούν άμεσα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η ανέγερση του νέου δημοτικού σχολείου.
Να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησης προς το Δήμο επιχείρησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή επικαλούμενη τη νομοθεσία. Όπως είπε, οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα απαλλοτρίωσης οικοπέδων και κατασκευής των σχολείων, με το υπ. Παιδείας να έχει έναν επιτελικό ρόλο, όπως είπε, που δεν μπορεί όμως να παρέμβει στην τοπική διοίκηση.
Το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση, μπορεί και θα έπρεπε να παρεμβαίνει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης στη δευτερολογία του, ανεξαρτήτως του τί πράττουν δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε τα μέσα, ούτε τις επανδρωμένες υπηρεσίες.
Ανέφερε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στη Θεσσαλία, όπως και σε άλλες περιοχές, ανέδειξαν την παντελή έλλειψη αντισεισμικής προστασίας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, παρότι η χώρα μας είναι η 6η σε παγκόσμιο επίπεδο και η 1η σε επίπεδο ΕΕ σε σεισμικότητα.
Ειδικά για τη Λάρισα, σημείωσε πως 13 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια με ζημιές, 18 στεγάζονται σε κτίρια χωρίς μελέτη στατικής επάρκειας, 26 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν το 1985, με αποτέλεσμα συνολικά 57 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια γερασμένα χωρίς ή και με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της ΕΕ, τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματίες, και υπόκεινται και αυτά στη λογική κόστους - οφέλους σε βάρος της προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού.