Τις Hi Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων θα φιλοξενεί από την 1η Οκτωβρίου ο Πολυχώρος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στη Λάρισα στο πλαίσιο της φιλοξενίας του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΑΝΑΣ».

Η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό.

Η έκθεση του μουσείου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ξαναζωντανεύει 300 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου κατόπιν 25χρονης έρευνας και μελέτης του Κώστα Κοτσανά.

Πρόκειται για την εγκυρότερη (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων) και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως.

Όλα τα εκθέματα και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Κ. Κοτσανά, χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2019, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι συνδιοργανωτές φορείς, η Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων, μαζί με τον εμπνευστή και ιδρυτή του μουσείου Κώστα Κοτσανά.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Παπαλέξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Νίκος Λιούπας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Νταής.

ert.gr