Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη του Δήμου Λαρισαίων «ΠΡΑΞΙ» αναφέρει τα εξής:
«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αρέσκονται να μιλούν για την ανάγκη αδέσμευτης και ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης. Συνήθως, όμως, όταν κυβερνούν τη χώρα αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση ως μέσο που προσαρμόζεται στο προσωρινό πολιτικό και εκλογικό κέρδος.
Μιλώντας συγκεκριμένα η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντιλαμβανόμενη ότι θα ηττηθεί στις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2019, καθιέρωσε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Για να είμαστε δίκαιοι οφείλουμε να πούμε πως ασχέτως του λόγου που η απλή αναλογική προτάθηκε και ψηφίστηκε από την προηγούμενη βουλή, ήταν μια ευκαιρία για τις παρατάξεις της αυτοδιοίκησης να αναπτύξουν πνεύμα υπευθυνότητας, συνεργαζόμενες πάνω σε κοινές θέσεις και δημιουργώντας πραγματικές πλειοψηφίας στην κοινωνία και όχι μόνο στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.
Δυστυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι προγραμματικές συνεργασίες δεν προχώρησαν, όπως συνέβη και στο Δήμο μας.
Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας την πλειοψηφία σε Δήμους και Περιφέρειες , προέβη σε αλλαγές , μεταβάλλοντας τις μειοψηφίες στα συμβούλια σε πλειοψηφίες, με το πρόσχημα της ακυβερνησίας των ΟΤΑ.
Έτσι φτάσαμε σε πλειοψηφίες της μειοψηφίας των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων σε επιτροπές και οργανισμούς, καθώς και μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα αιρετά συμβούλια σε διορισμένες επιτροπές των ΟΤΑ, π.χ. στην οικονομική επιτροπή.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η υποβάθμιση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και γενικότερα θα λέγαμε του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Η σημερινή κυβέρνηση φέρνει σήμερα ένα νόμο, που ουσιαστικά επαναφέρει το ότι ίσχυε μέχρι το 2014, ως προς το ευνοϊκότερο για τους συνδυασμούς , που θα εκλέξουν Δήμαρχο και Περιφερειάρχη.
Συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο σε όποιο συνδυασμό λάβει το 43%. Επιπλέον βάζει όριο εισόδου στα συμβούλια το 3%, ενώ ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων χρονικό διάστημα τριών μηνών πριν τις εκλογές αντί του διαστήματος των τριών εβδομάδων, ενώ μειώνει και των αριθμών των μελών των συμβουλίων. Αυξάνει επίσης τα χρηματικά ποσά των παραβόλων συμμετοχής στις εκλογές.
Είναι φανερό πως ο νέος νόμος στοχεύει στο να υπάρξουν όσο το δυνατών λιγότεροι συνδυασμοί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και να περάσουν το κατώφλι των συμβουλίων όσο το δυνατόν λιγότερες παρατάξεις.
Η παράταξη μας , έχοντας υπόψη της την εικόνα της αυτοδιοίκησης σήμερα, θεωρεί πως το καλύτερο εκλογικό σύστημα θα ήταν αυτό που θα συνδύαζε την ανάγκη κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, δίχως όμως να χάνεται η αναλογική, σε μεγάλο βαθμό, εκπροσώπηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα: να παραμείνει το 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο και να καταργηθεί το 3% ως ποσοστό εισόδου στα συμβούλια. Ο επιτυχών συνδυασμός, που εκλέγεται στο β γύρο, να λαμβάνει απλά την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου (πχ στο Δήμο Λαρισαίων να καταλάβει 25 έδρες σε σύνολο 49 εδρών) και οι υπόλοιπες πολλές έδρες να μοιράζονται αναλογικά στις υπόλοιπες παρατάξεις.
Ο επιτυχών συνδυασμός , που ξεπερνά το 50% και εκλέγεται από τον α γύρο, να λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου, και αν ξεπερνά στον α γύρο το 60%, να εκλέγει αναλογικά ακόμα περισσότερους συμβούλους.
Επιπλέον να επιτρέπεται από το νόμο ημετεκλογική συνεργασία παρατάξεων, και μάλιστα αυτές να διατηρούν την αυτονομία τους. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα, μέσω προγραμματικών συνεργασιών, να αυξάνεται η πλειοψηφία εντός του συμβουλίου, ενισχύοντας έτσι την οριακή, σε πολλές περιπτώσεις, πλειοψηφία της επιτυχούσας παράταξης.
Να παραμείνει ως έχει ο αριθμός των Δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων και να μη μειωθεί , ενώ και οι σύμβουλοι των τοπικών κοινοτήτων να συνεχίσουν να εκλέγονται σε ξεχωριστή κάλπη.
Να παραμείνουν τα ποσά που ίσχυσαν το 2019, για τα παράβολα συμμετοχής στις εκλογές και η τελική ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων να είναι τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Θεωρούμε πως η ανωτέρω πρόταση θα ήταν μια σοβαρότατη βάση διαλόγου, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε έναν εκλογικό νόμο ,που και αναλογικός θα είναι, αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα στο νικητή να διοικήσει, δίχως όμως υπέρμετρα μεγάλη και αν αντιστοίχιση με το εκλογικό του ποσοστό ,πλειοψηφία.»