Πρόγραμμα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου των προνηπίων και των 25 παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων ολοκληρώθηκε ως μια πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της πόλης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από εθελοντές οδοντιάτρους, πραγματοποιήθηκε οδοντιατρική εξέταση των παιδιών, ενώ μετά το τέλος της εξέτασης οι γιατροί συμπλήρωσαν φόρμα ώστε να ενημερωθούν οι γονείς των παιδιών για πιθανά προβλήματα που εντοπίστηκαν.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε σε τέτοια έκταση, καθώς περιλάμβανε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης και όλα τα παιδιά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αναμένεται να υπάρξει επέκταση του προγράμματος οδοντιατρικού προληπτικού ελέγχου και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ενώ αναμένεται να εγκριθεί και σύμφωνο συνεργασίας του Δήμου με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της Λάρισας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Στάθης Κουτσογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε, πως στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικού οδοντιατρικού έλεγχου, οι οδοντίατροι δίνουν αναλυτικές συμβουλές στα παιδιά για την στοματική τους υγεία, αλλά και για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών τους.
Επίσης συμπλήρωσε, πως με το πρόγραμμα αυτό ο Σύλλογος μπορεί και συλλέγει στοιχεία για την στοματική υγεία των παιδιών ώστε να έχει εικόνα τι συμβαίνει με τις ηλικίες αυτές.
Ο κ. Κουτσογιάννης τόνισε, πως οι συνήθειες των γονέων επηρεάζουν τα παιδιά, ενώ διαπιστώνει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν θετικές ενδείξεις, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον των γονέων για την στοματική υγεία των παιδιών.
Επίσης, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια βιωματικής εκπαίδευσης των δασκάλων και των γονέων για τον ρόλο της στοματικής υγείας των παιδιών.
«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης και ένα τμήμα του προγράμματος περιλαμβάνει την εκπαίδευση του δασκάλου από τους οδοντιάτρους, διότι ο δάσκαλος βρίσκεται πολλές ώρες και καθημερινά με το παιδί» σημείωσε.
Τέλος ο κ. Κουτσογιάννης είπε πως η συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας με τον Δήμο Λαρισαίων είναι πάρα πολύ καλή, ενώ υπάρχουν σκέψεις να επεκταθούν αντίστοιχες εθελοντικές δράσεις και προγράμματα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες της πόλης.
«Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, καθώς ο δήμαρχος, ο κ. Απόστολος Καλογιάννης είναι οδοντίατρος, με συνέπεια να έχουμε αρκετές ιδέες για να επεκταθούμε και σε άλλα κομμάτια της κοινωνίας όπως είναι για παράδειγμα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών κα» είπε χαρακτηριστικά.
Στον προσανατολισμό του Οδοντιατρικού Συλλόγου ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στη μικρή ηλικία και να γίνει αναλυτική ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών για το ζήτημα της στοματικής υγείας και ειδικά της πρόληψης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το μέλος του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας και συντονίστρια του εθελοντικού προγράμματος προληπτικής οδοντιατρικής, Μαρία Τάτση.
Η κ. Τάτση μιλώντας στο Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε, πως στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί περισσότερη έμφαση στη μικρή ηλικία των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, λέγοντας πως η εξοικείωση των παιδιών με τον οδοντογιατρό είναι πάρα πολύ σημαντική.
«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στους γονείς, πως η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται από την στιγμή που ανατέλλει το πρώτο δόντι στο στόμα του παιδιού. Θέλουμε να δώσουμε την κατεύθυνση ότι πρέπει να εξοικειωθεί το παιδί με τον οδοντίατρο, όπως εξοικειώνεται και με τον παιδίατρο. Και αυτό το λέμε, διότι βλέπουμε πως όταν τα παιδιά, από μικρή ηλικία έρχονται για έναν έλεγχο στον οδοντίατρο, μετά είναι πολύ πιο συνεργάσιμα και όλα βαίνουν πιο ομαλά με το θέμα του βουρτσίσματος κτλ» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Τάτση.
Ηλίας Σκυλλάκος