Αυξημένη είναι τις τελευταίες ημέρες η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο. Καθημερινά και πολύ περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, εκατοντάδες είναι αυτοί που ανεβαίνουν στο μυθικό βουνό για να απολαύσουν τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν αυτοί οι οποίοι ανεβαίνουν για πρώτη φορά, είτε μιλάμε για Έλληνες, είτε για ξένους, από διάφορες περιοχές του κόσμου.
Κατά την ανάβαση μας στον υψηλότερο βουνό των Βαλκανίων και στην κορυφή του, τον Μύτικα (2.918), συναντήσαμε, οικογένειες, όπως, το ζευγάρι των Πολωνών με τις δυο μικρές τους κόρες, ανέβηκαν για πρώτη φορά, γνώριζαν για τον Όλυμπο, διδάσκονται στο σχολείο, Βαλκάνιους (Ρουμάνους, Σέρβους, Βουλγάρους, Σλοβένους), Ρώσους, Ουκρανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς, Ισπανούς, Αμερικανούς αλλά και από χώρες της Ασίας.
Όλοι τους γνωρίζουν τον Όλυμπο και εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τη μυθολογία, την ιστορία και τις άγριες και σπάνιες ομορφιές του βουνού.
Στην παρέα μας βρέθηκαν και διασώστες της 8ης ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον υποστράτηγο -συντονιστή Π.Υ. Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Παχίδη, οι οποίοι ενημέρωναν τους ορειβάτες για τα μέτρα ασφαλείας που οφείλουν να τηρούν, άπαντες, όταν ανεβαίνουν στον Όλυμπο.
Παράλληλα, μας ενημέρωσαν και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διασώστες στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ευτυχώς οι περισσότερες είχαν αίσιο τέλος.
Βασικός κανόνας για τους ορειβάτες είναι ότι στο βουνό δεν πηγαίνεις μόνος σου, ειδικά στον Όλυμπο, ενημερώνεσαι για τις καιρικές συνθήκες, πριν ανεβείς και ακολουθείς πιστά τις οδηγίες των ειδικών.
Στην κορυφή του Αγίου Αντωνίου(2.800μ.) μία από τις 29 κορυφές του Ολύμπου, από το 1960 λειτουργεί καταφύγιο, το οποίο έχει σώσει πολλούς ορειβάτες που βρέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες και εδώ και ένα χρόνο έχει τοποθετηθεί μετεωρολογικός σταθμός, από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα.
Το κτίριο χρειάζεται συντήρηση και εξοπλισμό, ώστε να συνεχίσει να είναι σωτήριο για διασώστες και ορειβάτες, ειδικότερα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του Ολύμπου, τα αγριοκάτσικα είναι εκεί και μας περιμένουν, όπως και τα εκατοντάδες άλογα, ελευθέρας βοσκής, απόγονοι του Βουκεφάλα, που τα συναντάς στις πλαγιές του μυθικού βουνού.
Οι ορειβάτες έχουν δυο επιλογές για να ανέβουν στον Όλυμπο. Η μία είναι από την πλευρά του Λιτοχώρου και η άλλη από την πλευρά της Ελασσόνας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί με το αυτοκίνητο του μέχρι το καταφύγιο Χρηστάκη και στη συνέχεια να κινηθεί με τα πόδια.
Όποια διαδρομή επιλέξετε, αυτό που προέχει να γνωρίζετε είναι ότι ο Όλυμπος εκπέμπει μαγεία αλλά και κινδύνους για εκείνους που δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στο βουνό των θεών.