Συνεχίζονται με μεγάλη ανταπόκριση τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις στα ΚΑΠΗ του Δήμου που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών και των ενδιαφερόντων των ηλικιωμένων.
Πάνω από 700 μέλη των ΚΑΠΗ συμμετέχουν σε δράσεις που σχεδιάστηκαν για την περίοδο 2018 – 2019, ενταγμένες στη φιλοσοφία της «Πόλης που Μαθαίνει», που αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών των ΚΑΠΗ της πόλης μας και αλλαγής της κουλτούρας παρέμβασης σε συνεργασία με το “Πανεπιστήμιο των Πολιτών’’ του Δήμου.
Ήδη έχουν δημιουργηθεί και είναι σε εξέλιξη 7 νέα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων που εκπαιδεύονται στην απόκτηση δεξιοτήτων Η/Υ με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων τα ενενήντα πέντε άτομα.
Μαθήματα που γίνονται καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και πραγματοποιούνται στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων.
Πολύ μεγάλη επίσης είναι και η ανταπόκριση στις ομάδες γυμναστικής και χορού (παραδοσιακών, ευρωπαϊκού και λάτιν), όπου οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τα 500 άτομα.
Συγκεκριμένα 300 ηλικιωμένοι συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα άθλησης που υλοποιούνται στα ΚΑΠΗ και στα Στέκια (Αβέρωφ, Αλκαζάρ, Ιπποκράτη και Ανθούπολης), ενώ πάνω από 250 είναι αυτοί που παρακολουθούν παραδοσιακούς χορούς. Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τις νέες ομάδες ευρωπαϊκών και λάτιν χορών που ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα.
Για την αισθητική καλλιέργεια των ηλικιωμένων έχει δημιουργηθεί και ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, που συναντιέται κάθε Δευτέρα στο Στέκι του Αγίου Νικολάου. Εκεί οι 30 περίπου συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και σύντομα θα παρουσιάσουν δείγμα της δουλειάς τους.
Από το Νοέμβριο του 2018 έχει επίσης ξεκινήσει το πρόγραμμα ενδυνάμωσης μνήμης όπου συμμετέχουν σε αυτό 30 ωφελούμενοι και λαμβάνει χώρα στο Γ΄ΚΑΠΗ στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με την εταιρεία νόσου Alzheimer & Συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας, με συντονίστρια την κα. Ελένη Καμπούρα – Νιφλή.
Τέλος σημαντική είναι η οργάνωση 4 προγραμμάτων καταγραφής της προφορικής ιστορίας και παράδοσης με τη σημαντική παρέμβαση έμπειρων εκπαιδευτών και τη συμμετοχή των μελών του ΚΑΠΗ. Κάθε Δευτέρα απόγευμα στο Β΄ΚΑΠΗ πραγματοποιείται το εργαστήρι «Ψηφιακές Ιστορίες της παλιάς Λάρισας», κάθε Τετάρτη στο Στέκι Αμπελοκήπων η ομάδα υλοποιεί τη δράση «Η Λάρισα μέσα από ιστορίες», ενώ ολοκληρώνεται το πρόγραμμα «Η Λάρισα στο Χάρτη μέσα από ιστορίες ζωής» συμμετέχοντας σε αυτά δεκάδες συμπολίτες μας.
Ανάλογη είναι και η πολιτισμική πρωτοβουλία «The Heritage of Taste - Η κληρονομιά της γεύσης» που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START- Greative Cultural Change και έχει ως στόχο τη μελέτη και παρουσίαση πολιτισμικών πρακτικών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία, αναδεικνύοντας έτσι τη γαστρονομική και ιατρική ιστορία της Λάρισας.
Διά μέσου της προφορικής ιστορίας και της διεξαγωγής συνεντεύξεων με ηλικιωμένους, 30 έως 50 στο σύνολο τους, η ζωντανή μνήμη μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές, καθώς δημιουργούνται νέες πηγές και οπτικές τόσο του παρελθόντος όσο και του μέλλοντος της πόλης και των ανθρώπων της. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Για πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δράσεις στα ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων κ.κ. Βάσω Γιαννίκη & Δέσποινα Αλεξιάδου τηλ.: 2410233430 καθώς και στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής τηλ.: 2410680205, 2410680250. Ε-mail: learning-city@larissa-dimos.gr, F: Larissa Learning City - Η Πόλη που Μαθαίνει.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.