Σε μία κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Divani Palace στη Λάρισα η Δημοκρατική Ευθύνη παρουσίασε τις θέσεις της και συνδιαλέχθηκε με φορείς και πολίτες στα πλαίσια της προσυνεδριακής διαδικασίας, ενόψει του Ιδρυτικού της Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί 1 και 2 Απριλίου 2017. Η ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της χώρας περνά μέσα από την κοινωνία», η οποία και καλύφθηκε ζωντανά από τη Θεσσαλία Τηλεόραση, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων μέχρι το τέλος.
Ο 25χρονος Νίκος Γαμβρούλας, οικονομολόγος, στέλεχος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, τόνισε ότι " δεκάδες νέα παιδιά, βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η γενιά μας, αποφασίσαμε να ενεργοποιηθούμε και να προσπαθήσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η γενιά μας μαστίζεται απο την ανεργία και παρόλο που έχουμε περίσσια όρεξη για δημιουργία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, βρισκόμαστε με δεμένα τα χέρια μας. Συνέπεια όλων αυτών είναι η γιγάντωση δύο φαινομένων, αυτό της μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό και η υπογεννητικότητα, τα οποία αν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε στο μέλλον να τα διαχειριστούμε.
Εμείς λέμε ότι μακροπρόθεσμα και στρατηγικά το δημογραφικό είναι το πιο σημαντικό εθνικό ζήτημα και ότι χρειάζεται εθνικό μακρόπνοο σχέδιο, γι αυτό και έχουμε καταθέσει 15 προτάσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Επίσης τόνισε ότι" θα πρέπει άμεσα να σταματήσουμε την καταστροφική εχθρότητα απέναντι στην επιχειρηματικότητα" και ότι "η αναδόμηση της παραγωγής θα πρέπει να αρχίσει τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα, σταματώντας άμεσα τον φορολογικό στραγγαλισμό των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης»
Η δικηγόρος από το Βόλο Κατερίνα Γαργάλα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, επίσης τόνισε ότι: «Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι ένα νέο κόμμα που θα εκφράσει το αίτημα για την μετάβαση σε άλλες πολιτικές κουλτούρες και λογικές. Διαμορφώνει τον ιδεολογικό της χαρακτήρα μέσω της ίδιας της Κοινωνίας των Πολιτών με την οποία συσχετίζεται όσον αφορά την θεμελίωση της φυσιογνωμίας του .Είναι χώρος πολιτικής έκφρασης για όλους χωρίς κομματικά στεγανά,ένας ιδεολογικός χώρος με το αξιακό υπόβαθρο του λεγόμενου προοδευτικού Κέντρου. Η ιδεολογική μας καθαρότητα αποτελεί εγγύηση ότι οι πολιτικές μας θέσεις θα γίνουν πράξη για την ανοικοδόμηση της Χώρας».
Ο Θωμάς Παπαλιάγκας, δικηγόρος και μέλος της Τριμελούς Πολιτικής Εκπροσώπησης, ανέφερε ότι: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγικό μοντέλο και κουλτούρα επιχειρηματικότητας και παραγωγής. Βασιλεύουν η μετριοκρατία, η ευνοιοκρατία και η λογική του εύκολου κέρδους. Και αυτό ξεκινάει από την κορυφή. Η ρίζα του προβλήματος είναι στους κανόνες με τους οποίους παίζεται το παιχνίδι της εξουσίας σ' αυτή τη χώρα δεκαετίες τώρα. Αφού πρώτα συκοφαντήθηκαν, εξοστρακίστηκαν και περιθωριοποιήθηκαν όσες πρωτοπορίες υπήρχαν στον πνευματικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο τις αντικαταταστάθηκαν με λούμπεν ελίτ που το μόνο που γνώριζαν και γνωρίζουν να κάνουν είναι να ανακυκλώνουν τα προνόμια και τα συμφέροντά τους σε βάρος πάντα του γενικού συμφέροντος.
Η σημερινή αλαφιασμένη νέα γενιά των Ελλήνων ή θα πάρει η ίδια πρωτοβουλία να μείνει στη χώρα σε συνθήκες αξιοπρέπειας ή θα επιλέξει τη φυγή. Δυοίν θάττερον.
Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι το πρώτο κόμμα στην πολιτική ιστορία της χώρας, που στην πρώτη του παρουσίαση εμφάνισε εκτός από τη διακήρυξή του και ένα λεπτομερές πρόγραμμα με πυρηνικού τύπου παρεμβάσεις (παρεμβάσεις στον πυρήνα) σε πέντε βασικούς τομείς πολιτικής. Ένα πρόγραμμα που, χαριτολογώντας, λέμε ότι μπορεί «να μην αρέσει στον λαό», αλλά είναι αναγκαίο για να χτίσουμε το μέλλον της χώρας και να βγούμε από την κρίση».
Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Βεβαίως οι λόγοι της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομικοί. Είναι ζήτημα έλλειψης ποιότητας στην πολιτική διαχείριση της χώρας. Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, της μεγάλης γενιάς του '30, έγραψε κάποτε ότι «ζούμε σε μια χώρα που ακόμη και η αλήθεια μπορεί να πει ψέματα»! Δυστυχώς έχει δίκιο. Διότι οι δημαγωγοί, οι λαοπλάνοι, οι λογομάγειροι και οι πάσης φύσεως ποπουλιστές που εδώ και πολλές δεκαετίες κατισχύουν και καταστρέφουν τη χώρα διαχειρίζονται ακόμα σε βάρος του ελληνικού λαού τη «διαρκή επιχείρηση ψευδούς ελπίδας». Η Δημοκρατική Ευθύνη γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από καινούριους ανθρώπους, και κυρίως από τον χώρο των νεότερων γενεών που είναι ανώνυμοι και άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αφού δεν περιφέρονται κενολογούντες στις τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι προσωπικότητες με κύρος στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα όπου ζουν, που το κατέκτησαν μέσα από το επάγγελμα που ασκούν, στα πανεπιστήμια όπου διδάσκουν, στον χώρο της επιχειρηματικότητας, όπου δρουν κ.λπ. Δεν έχει αρχηγούς, ιδιοκτήτες, ούτε κρύβεται πίσω από πάτρωνες. Επιδιώκει να παρακινήσει ανθρώπους αντί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές από την εξέδρα να μπουν στον στίβο της δημόσιας προσφοράς. Τα «διαμάντια και τα χρυσάφια» που διαθέτει η χώρα και προσελκύει η Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύουν ότι η αναγέννηση της «παράταξης» και βεβαίως της χώρας βασίζεται στον μοναδικό δρόμο που είναι ο «επαναστατικός ορθολογισμός».
Τους ανθρώπους που την απαρτίζουν και που δίνουν την καθημερινή μάχη της πολιτικής ποιότητας και της ευθύνης με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα νέων ιδεών δεν τους ενδιαφέρει να προλάβουν να γίνουν βουλευτές και υπουργοί ή να γεμίσουν την άχαρη, ενδεχομένως, ζωή τους με παλιά ενδιαφέροντα, γιατί έχουν και επάγγελμα και μέλλον και κύρος, που δεν ψάχνουν να το επιβεβαιώσουν μόνο μέσα από την πολιτική τους αναπαραγωγή. Γι' αυτό η Δημοκρατική Ευθύνη δεν μπορεί να συντρέξει με κανέναν από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς ή τους νέους που δημιουργούνται στο πλαίσιο αυτών. Απευθύνεται στις πρωτοποριακές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και σε όλες τις εποχές, είναι μόνο αυτές που μπορούν να ανοίξουν καινούργιους δρόμους και όχι η ξεπερασμένη γενιά η δική μου».