Περί τις 2.400 επιχειρήσεις ξεκίνησαν ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να προχωρούν στις σχετικές διαδικασίες, με στόχο την υποβολή αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται και 500 επισκέψεις από την Λάρισα. Ωστόσο, μόλις 150 προχώρησαν στα επόμενα βήματα συμπλήρωσης της αίτησης, επισυνάπτοντας και αρχεία με τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά.
Τα στατιστικά δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων δείχνουν από τη μία το αυξημένο ενδιαφέρον για τη νέα αυτή διαδικασία, από την άλλη όμως αποδεικνύεται ότι η υποβολή αίτησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.
Συγκεκριμένα, ο διαδικτυακός τόπος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) δέχτηκε 2,4 εκατομμύρια «χτυπήματα» (hits), γεγονός που εξηγεί την καθυστέρηση στην πρόσβαση που καταγράφηκε κάποιες στιγμές. Την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επισκέφτηκαν 46.357 διαφορετικοί επισκέπτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 21.000 μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα φυσικά πρόσωπα και πάνω από 25.000 διαφορετικοί επισκέπτες μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο και τις λύσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επιπλέον, 7.344 επισκέπτες έκαναν εισαγωγή στην πλατφόρμα (από τη σελίδα της ΕΓΔΙΧ) και 2.400 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις διαδικασίες της πλατφόρμας με σκοπό την υποβολή αίτησης. Από αυτές οι 310 απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου, ενώ 150 που πληρούν τα κριτήρια προχώρησαν στη συμπλήρωση της αίτησης, επισυνάπτοντας τουλάχιστον ένα αρχείο.
Από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας 23.000 προήλθαν από την Αττική, 4.500 από τη Θεσσαλονίκη, 1.000 από τον Πειραιά και 500 από καθεμιά από τις πόλεις Πάτρα, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα, Κοζάνη. Η μέγιστη επισκεψιμότητα της πλατφόρμας έφτασε τις 2.500 ταυτόχρονες συνδέσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, δεν έχει προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα.
Υπενθυμίζεται ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν μόνο επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με εμπορική ιδιότητα και όχι τα απλά φυσικά πρόσωπα (π.χ. μισθωτοί) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιλέξιμες προς ρύθμιση είναι οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ ο νόμος θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.