Την απαξίωση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της πόλης της Λάρισας, των ΤΟΜΥ, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά οι περιοδείες των στελεχών της Τ.Ε. της Λάρισας με επικεφαλής το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και δημοτικό σύμβουλο Λάρισας Πέτρο Κρίκη.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου "στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και το ιατρικό προσωπικό αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (λειτουργούν με το ¼ του προβλεπόμενου) που θα έπρεπε να στελεχώνει τις συγκεκριμένες δομές καθώς λείπουν γενικοί ιατροί και παθολόγοι, κοινωνιολόγοι, επισκέπτες υγείας, διοικητικό προσωπικό κτλ.
Μάλιστα το μετρημένο στα δάκτυλα του χεριού ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται από την κυβέρνηση να μετακινηθεί στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας κάποιες μέρες του μήνα για να καλύπτει τις εφημερίες, πχ. οι παιδίατροι και στις 4 δομές ΤΟΜΥ, ενώ για να «μπαλωθούν» τα κενά μετακινούνται με τη σειρά τους άλλοι γιατροί από γειτονικά κέντρα υγείας όπως της Αγιάς, Γόννων, Στομίου, Φαρκαδόνας.
Μάλιστα οι ΤΟΜΥ Γιάννουλης με 2000 εγγεγραμμένους (300 παιδιά) λειτουργεί με 1 παθολόγο μετακινούμενο από το ΚΥ Στομίου και 1 παιδίατρο και της 3ης Δημοτικής κοινότητας με 6000 εγγεγραμμένους (1000 παιδιά) λειτουργούν με 1 παθολόγο, 1 παιδίατρο, και 1 Γενικό ιατρό, ενώ παράλληλα είναι και εμβολιαστικά κέντρα έξι μέρες την εβδομάδα.
Ο Π. Κρίκης επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση του συστήματος υγείας είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις με οποιοδήποτε πρόσημο, είτε αριστερές, είτε δεξιές, είτε κεντροαριστερές κτλ. Ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος , επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, με συντονισμένη και οργανωμένη διεκδίκηση.
Ιδιαίτερα σήμερα μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας άμεσα πρέπει να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση όλες οι ιδιωτικές δομές υγείας, να ενισχυθούν με υγειονομικό προσωπικό η Α’βάθμια υγεία ΤΟΜΥ, Κ.Υ και τα νοσοκομεία με προσωπικό και ΜΕΘ. Να υπάρξει εξαντλητική και στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Τέλος σημείωσε ότι σήμερα χρειάζεται να μπει στο επίκεντρο η πάλη για να ένα άλλο σύστημα δημόσιας υγείας με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τη λογική του κόστους – οφέλους και της εμπορευματοποίησης, που έδειξε πόσο ανθυγιεινή είναι για το λαό.