Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) παρότρυνε τα μουσεία να προσαρμόσουν τον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) στις έκτακτες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Έτσι, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα γιορταστεί φέτος ψηφιακά!
Στο πλαίσιο αυτό και εναρμονισμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι βιώνουμε οι οποίες απαιτούν κοινωνική απομόνωση και ατομική και κοινωνική ευθύνη, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σχεδίασε ψηφιακές δράσεις με τις οποίες θα συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 της οποίας το θέμα φέτος είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή».
Συγκεκριμένα σχεδιάστηκαν και προτείνονται τα παρακάτω:
-Κάθε χρόνο και στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς ημέρας Μουσείων, το Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της, παρουσίαζε την ετήσια έκθεση των μαθητικών τμημάτων της. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε συλλογικά στον πλανήτη μας, η έκθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε ψηφιακό περιβάλλον και θα παρουσιαστεί μέσα από την ιστοσελίδα του μουσείου μας, το κανάλι μας στο YouTube και τις σελίδες μας στο Facebook και Instagram. Στην έκθεση θα συμμετέχουν με έργα τους περίπου 200 μαθητές.
-Στο διάστημα από 11-5-2020 έως 18-5-2020 θα παρουσιάζονται μέσω των σελίδων της στο Facebook και το Instagram επιλεγμένα έργα της Συλλογής Κατσίγρα, στη ροή των ημερήσιων αναρτήσεών της, που θα αναδεικνύουν το φετινό θέμα εορτασμού.
-Θα συνεχίσει η ψηφιακή παρουσίαση επιλεγμένων έργων της Συλλογής Κατσίγρα μέσα από βίντεο στα οποία γίνεται σχολιασμός σύμφωνα με κείμενα από τον κατάλογο της Συλλογής Κατσίγρα δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε ένα τεκμηριωμένο επιστημονικό σχολιασμό των έργων της Συλλογής.
-Θα γίνει η ψηφιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του «εγκλεισμού» μας οι οποίοι είναι:
*«Η δική μου Γκουέρνικα»-διαγωνισμός δημιουργικής γραφής για ενήλικες με αφορμή το έργο- δωρεά του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Γκουέρνικα Ι», στον οποίο διακρίθηκαν 3 κείμενα και
*«Ζωγραφίζω ένα έργο της Συλλογής Κατσίγρα», σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχοντες εμπνεόμενοι από ένα έργο της Συλλογής Κατσίγρα δημιούργησαν το δικό τους έργο. Ο διαγωνισμός απευθύνονταν σε παιδιά και διακρίθηκαν 6 έργα.
*Επίσης, θα παρουσιαστεί η ψηφιακή έκθεση της εκπαιδευτικής δράσης «Η δική μου Πολιτεία» κατά την οποία οι μικροί μας φίλοι δημιούργησαν της δική τους «Πολιτεία» με αφορμή το εμβληματικό έργο του Αγήνορα Αστεριάδη «Πολιτεία» «επενδυμένη» με το κείμενο του Νικόλα Γρηγορόπουλου, μαθητή Γ Δημοτικού.
-Στο διάστημα από 8-5-2020 έως 24-5-2020 θα παρουσιάζονται μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδευτικές δράσεις σχεδιασμένες από τους έμπειρους καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα απευθυνόμενες είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες.
-Τέλος, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, συνεργάστηκε φέτος με την (ΑΜΚΕ) Τράπεζα Τροφίμων, εκδίδοντας από κοινού το εμπνευσμένο κείμενο της συγγραφέα Μπέττυς Μαγρίζου με την μορφή παραμυθιού που αναδεικνύει τις αρχές της ισότητας, της πολυμορφίας, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού στην φύση και της καταπολέμησης της φτώχιας.
Αποσπάσματα του παραμυθιού με τίτλο «Το όνειρο» θα παρουσιαστούν διαδικτυακά από τη συγγραφέα μέσω βίντεο το οποίο θα προβληθεί από την ιστοσελίδα του μουσείου, το κανάλι του στο YouTube, τη σελίδα του Facebook και του Instagram.Η εικονογράφηση έγινε από την εικαστικό Ιφιγένεια Σδούκου. Για την δημιουργία του παραμυθιού, εκτός από την συγγραφέα και την εικονογράφο, συνεργάστηκαν εθελοντικά όλοι οι συντελεστές του: Σοφία Τζουμάκη, Πόπη Φακαλή, Στέλλα Νταβαρούκα και οι εκδόσεις Λαβδάκη, όλοι συμπολίτες Λαρισαίοι.
Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου, Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων, στέλνει μ’ αυτό τον τρόπο το μήνυμα «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται την τροφή και την συμπαράσταση, ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει».
Όλες οι προτάσεις-δράσεις μας σχεδιάστηκαν ώστε να υποστηρίζουν και ν’ αναδεικνύουν, μέσα από την ποικιλομορφία τους, την κοινωνική συνοχή, τη σπουδαιότητα και το ρόλο του μουσείου ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας το οποίο μέσω των δράσεών του συνδέει τις διάφορες κοινότητές της σε μία περίοδο πρωτόγνωρη κατά την οποία η ανθρώπινη αλληλεγγύη, η συνέργεια, η αλληλοϋποστήριξη και το ψυχικό σθένος έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.