Όπως είχε ανακοινωθεί στο 1ο «Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 - Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage- Euromed2015», που με επιτυχία διοργανώθηκε για 1η φορά στην Ελλάδα (Βόλος -24-26/9/2015), από τους Φορείς Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Θεσσαλία, ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), θα διοργανωθούν στην Ελλάδα μέχρι το επόμενο Συνέδριο το έτος 2017 , επιστημονικές συναντήσεις που θα αφορούν την διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις σε επιστήμονες-ερευνητές , δίνοντας ευκαιρίες απασχόλησης και δυνατότητα αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλες χώρες..
Για τον λόγο αυτό το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» διοργανώνουν στη Λάρισα-Κτίριο «Ο Μύλος του Παπά», Σάββατο & Κυριακή 25 & 26 Ιουνίου 2016, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και στο Βόλο στο Συνεδριακό Κέντρο FORUM (2 & 3 Ιουλίου 2016) ,κλειστά εξειδικευμένα σεμινάρια διάρκειας σαράντα (40) ωρών ,για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, που αφορούν την «Εφαρμογή Φορητών μη-καταστροφικών τεχνολογιών στη συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που σκοπό έχουν να προσφέρουν στους επιστήμονες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά εξειδικευμένες γνώσεις, από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους ερευνητές ,με διεθνή εμπειρία στην υλοποίηση ανασκαφών και ερευνών στο πεδίο , όπως επίσης και επαφή με σημαντικές σύγχρονες νέες τεχνολογίες , που βοηθούν στην εργαστηριακή μελέτη και τεκμηρίωση .
Πληροφορίες: κ. Κων. Σκριάπας – Πρόεδρο Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και στο SITE :http://euromed2015.eu/el/issues-details.php?ID=15 .
Τα υψηλής εξειδίκευσης αυτά σεμινάρια απευθύνονται στις παρακάτω ειδικότητες:
Συντηρητές, Φυσικούς και Χημικούς, Αρχαιολόγους, Μελετητές έργων τέχνης, Ιστορικούς έργων τέχνης,αλλά και κάθε επιστήμονα που εμπλέκεται με την Πολιτιστική Κληρονομιά και επιθυμεί να αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες και διαθέτει το αναγκαίο για το σεμινάριο επιστημονικό υπόβαθρο .
Οι επιστήμονες -εκπαιδευτές προέρχονται από τα παρακάτω εκπαιδευτικά Ιδρύματα :
ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ, ΕΜΠ, University of Ankara, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,
Εργαστήριο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης
Για πρώτη φορά θα γίνει παρουσίαση με χρήση φορητής οργανολογίας , εστιάζοντας σε φυσικοχημικές μεθόδους, in-situ μετρήσεις, μελέτες συντήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Ειδικές εφαρμογές σε προβλήματα συντήρησης:
Πέτρα – Μάρμαρο – Κεραμικό, Οργανικές Ουσίες – Δέρμα, Εικόνες – χρώματα,
Χαρτί – ταυτοποίηση υλικών σε τέχνεργα, Μελέτη – χαρακτηρισμός ημιπολύτιμων λίθων, Εργαστηριακές ασκήσεις με φορητές συσκευές και επίδειξη ταυτοποίησης υλικών (identification), Ομαδικές ασκήσεις σε γνωστά υλικά και χρήση των συσκευών από τους εκπαιδευόμενους.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου
και μετά την εξασφάλιση της σχετικής άδειας θα γίνει εφαρμογή μη-καταστροφικων τεχνικών Raman-XRF στην ταυτοποίηση χρωστικών σε πίνακες
του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στο διάστημα 2 ή 3 Ιουλίου και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στο Βόλο.
Είναι μία ιδανική εφαρμογή της φορητής οργανολογίας που περιλαμβάνει επί τόπου μετρήσεις με σημαντικό ενδιαφέρον ερευνητικό. Πιστεύουμε ότι κάνουμε πράξη με το καλύτερο τρόπο αυτό που υποσχεθήκαμε, την εφαρμογή της τεχνολογίας και την απόκτηση τεχνογνωσίας εκ μέρους των εκπαιδευομένων.
Για οποιαδήποτε πληροφορία , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο του σεμιναρίου Δρ. κ. Θεόδωρο Γκανέτσο Καθηγητή, Διευθυντή Διατμηματικού Εργαστηρίου «Μη-καταστροφικών ελέγχων» ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. E-MAIL : ganetsos@teipir.gr ή στο Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» -Κων. Σκριάπα -Πρόεδρο ΤΗΛΕΦ. 6974-881944 -info@diktioelassonas.gr.
Ενημερώσεις για τα Σεμινάρια στην επίσημη ιστοσελίδα των Συνεδρίων EuroMed : http://euromed2015.eu/el/issues-details.php?ID=15