Αναφορά προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κυρίους Σταϊκούρα και Χατζηδάκη, με θέμα το επίδομα ανεργίας εργαζομένων στη μεταποίηση φρούτων, ένα θέμα που αφορά κυρίως τους εποχικούς εργαζομένους στην ΕΛΒΑΚ, κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου.

Όπως επισημαίνει η κα Μπίζιου χαρακτηριστικά στην αναφορά της, «με τη ρύθμιση του άρθρου 71 του Ν.4837/2021 προβλέπεται, για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στην κονσερβοποιία και γενικότερα στη μεταποίηση φρούτου, η μείωση των ελαχίστων ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

Δυστυχώς όμως οι κακοκαιρίες της περασμένης άνοιξης έπληξαν τις καλλιέργειες φρούτων με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή, που όπως είναι αυτονόητο, επηρέασε και την λειτουργία των επιχειρήσεων κονσερβοποιίας και ακολούθως την απασχόληση των εργαζομένων σε αυτές.

Συνέπεια των συνθηκών αυτών, κάποιες βιομηχανίες έχασαν τον χαρακτήρα των εποχιακών για εντελώς οριακές διαφορές, π.χ. η ΕΛΒΑΚ Λάρισας αντί του απαιτούμενου 25% βρέθηκε στο 26,82%.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν σε βιομηχανίες που πληρούν το όριο του 25% θα λάβουν επίδομα ανεργίας με 50 ημερομίσθια, ενώ αυτοί που εργάσθηκαν σε βιομηχανίες που ξεπέρασαν το 25% δε θα λάβουν.

Στην ΕΛΒΑΚ συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι που θα χάσουν το επίδομα ανεργίας, εξ’ αιτίας αυτής της ρύθμισης, ανέρχονται σε 225».

Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ ζητάει από τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα τροποποίησης της έκτακτης ρύθμισης Ν.4837/2021 για τη φετινή χρονιά, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν οι εργαζόμενοι στο σύνολο των επιχειρήσεων που στήριξαν τη λειτουργία τους στην παραγωγή των φρούτων και επλήγησαν από τους παγετούς της άνοιξης.