Οι συνέπειες της κακοκαιρίας που έπληξε τους αγρότες του νομού Λάρισας και το Σχέδιο Εθνικής Γεωργικής Στρατηγικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.
Αμέσως μετά τη συνάντηση η κα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζήτησα με τον κο Λιβανό το θέμα των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες μετά τους πρόσφατους πρωτοφανείς παγετούς, ζητώντας του να ενημερωθώ για το χρονοδιάγραμμα ανακούφισης των παραγωγών.
Ενημέρωσα δε, αναλυτικά τον Υπουργό για τις ζημίες που υπέστησαν και στο νομό της Λάρισας οι καλλιέργειες σταφυλιού Crimson, καθώς επίσης του έθεσα και το ζήτημα της πιθανής ενίσχυσης των παραγωγών ελαιών ποικιλίας Αμφίσσης.
Του ζήτησα να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των πληγέντων καλλιεργητών, είτε εντός των μηχανισμών του ΕΛΓΑ και αν αυτό δεν είναι δυνατό να εξεταστούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους ομολόγους του, της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη αποστείλει κοινή επιστολή προς την ΕΕ, ζητώντας την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από τον παγετό, μέσω του άρθρου 221 του Κανονισμού για την Ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Λιβανό και οι τρεις υπουργοί ζητούν από την ΕΕ την άντληση κονδυλίων προς στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου.
Οι καταστροφές ήταν πρωτοφανείς και για τις τρεις χώρες και οι τρεις υπουργοί ζητούν την έγκριση της Επιτροπής και για την παροχή εθνικής βοήθειας προς τους πληγέντες, εισηγούμενοι και την τροποποίηση του άρθρου 71 παράγραφος 8, η οποία αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνα τα κράτη μέλη που το επιθυμούν να στοχεύσουν ένα μικρό μέρος των άμεσων πληρωμών που διατίθεται σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενόψει καταστροφικών γεγονότων, όπως εκείνων που επηρέασαν πολλές ευρωπαϊκές περιοχές τον περασμένο Απρίλιο.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται πληθώρα δράσεων για την διαμόρφωση της νέας εθνικής στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027.
Πραγματοποιούνται δράσεις
ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους και τους εμπλεκόμενους φορείς στις περιφέρειες, με κεντρικά πρόσωπα φυσικά τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους γεωπόνους. Η κυβέρνηση επιδιώκει έναν ευρύ διάλογο με σκοπό να αναδειχθούν οι ανάγκες και τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα και να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις και λύσεις για το σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ.
Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας συνιστά βασικό μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος του μέλλοντος περνά μέσα από την ελληνική ύπαιθρο. Έχουμε δεσμευτεί να σταθούμε στο πλευρό όσων πλήττονται. Με άμεσες παρεμβάσεις αλλά και μακρόπνοο σχεδιασμό».