Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι μοναδικό στο είδος του στη χώρα. Ως ένα μουσείο που «διηγείται» την ιστορία του τόπου από την Εποχή των Παγετώνων μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα μπορεί ίσως ως ένα βαθμό να συγκριθεί με το Μουσείο Μπενάκη. Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια ιδιωτική συλλογή, αλλά για σημαντικά ευρήματα από την αρχαιολογική έρευνα στη Θεσσαλία για πάνω από έναν αιώνα. Η τεράστια διαδρομή στο χρόνο την οποία καλείται να κάνει ο επισκέπτης του Διαχρονικού Μουσείου προσφέρει μια καινούρια, «γεμάτη» ματιά στα πεπραγμένα των ανθρώπων. Ο μη Αθηνοκεντρικός χαρακτήρας αυτής της διαχρονικής ματιάς είναι επίσης κάτι φρέσκο και εξαιρετικά ευπρόσδεκτο.
Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι κτισμένο στο λόφο Μεζούρλο στις νότιες παρυφές της πόλης. Άνοιξε για το κοινό το Νοέμβριο του 2015 κι από τότε έχει «αγγίξει» κάθε επισκέπτη προσφέροντας παράλληλα με τη μάθηση, ψυχαγωγία και αισθητική ευχαρίστηση. Η ευχάριστη εμπειρία της επίσκεψης στο μουσείο ξεκινά από νωρίς, πριν καν ακόμη βρεθεί κανείς κοντά στον εκθεσιακό χώρο. Ο καταπράσινος λόφος, το εύκολο παρκάρισμα, οι ευρύχωροι κοινόχρηστοι χώροι του μουσείου προδιαθέτουν για κάτι σύγχρονο και προσεγμένο.
Η συλλογή του Διαχρονικού Μουσείου οργανώνεται σε οκτώ χρονολογικές ενότητες και περιλαμβάνει πάνω από 1.500 εκθέματα που προσφέρουν ένα θεαματικό πανόραμα από την Παλαιολιθική Εποχή έως την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Μέσα σε κάθε χρονολογική ενότητα τα εκθέματα παρουσιάζονται θεματικά. Οι εκθεσιακοί χώροι είναι ευρύχωροι με τοίχους και επιφάνειες σε απαλούς χρωματικούς τόνους του κίτρινου και του καφέ που ίσως και να παραπέμπουν στα χρυσοκίτρινα χωράφια του Θεσσαλικού κάμπου. Το μωβ χρώμα στους πίνακες των ενοτήτων και σε ελάχιστες προθήκες δημιουργεί μια έντονη χρωματική αντίθεση που αποτυπώνεται στη μνήμη του επισκέπτη σαν λογότυπο του μουσείου. Ένταση και απαλότητα συνυπάρχουν σε διάφορα επίπεδα. Ο φωτισμός των εκθεμάτων είναι ζεστός και κάποιες φορές θεατρικός.

Η πορεία στον εκθεσιακό χώρο υποβοηθάται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αλλά είναι προσεγμένα ασαφής, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κινηθεί στο χώρο κατά βούληση. Αυτή η ομαλή και εύκολη μετακίνηση από ενότητα σε ενότητα είναι πραγματικά μια απόλαυση τόσο για το κοινό όσο και για τον ξεναγό. Ακόμη και γκρουπ των 30-40 ατόμων μπορούν να κινούνται στο χώρο αβίαστα χωρίς να χάνουν την οπτική επαφή με τα εκθέματα ή να αποσυντονίζονται από την παρουσία παράλληλων επισκεπτών. Οι φύλακες τέλος, είναι ευγενικοί και διακριτικοί και πραγματικά φαίνονται να χαίρονται με την άφιξη κάθε επισκέπτη.
Η συλλογή του Μουσείου γεννά ερωτήματα, εκπλήττει, συγκινεί, προκαλεί ανατροπές. Κατά την επίσκεψή σας αφιερώστε ένα μέρος του χρόνου σας μπροστά στην ανθρωπόμορφη στήλητύπου Μενχίρ, μια από τις πρώτες προσπάθειες απόδοσης της ανθρώπινης μορφής σε φυσικό μέγεθος. Μην παραλείψετε ακόμη να δείτε την ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη του Φοίβου, του μονομάχου που έχασε τη ζωή του στην αρένα της Λάρισας όχι όμως προτού σκοτώσει τον αντίπαλό του! Κι ακόμη, αναρωτηθείτε μπροστά στα εκπληκτικά ψηφιδωτά με παραστάσεις του θεού Διονύσου γιατί οι Λαρισαίοι στον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ. συνέχιζαν να διακοσμούν τα δάπεδα των οικιών τους με παγανιστικά θέματα.

Η προσεγμένη συλλογή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας προσφέρει τη δυνατότητα για θεματικές ξεναγήσεις που τόσο είναι της μόδας αυτή την εποχή και δικαιολογημένα άλλωστε αφού επιτρέπουν στον επισκέπτη να εμβαθύνει σε θέματα που τον ενδιαφέρουν προσωπικά. «Η ζωή των Γυναίκων από την Εποχή των Παγετώνων μέχρι τον 19ο αιώνα», «Η Θρησκεία στην Αρχαία Θεσσαλία», «Εξουσία και Κοινωνική Ανισότητα στην Αρχαιότητα» είναι λίγα μόνο παραδείγματα από θεματικές ξεναγήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Διαχρονικό Μουσείο.
Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Με λίγα λόγια, αν για οποιοδήποτε λόγο βρεθείτε στη Θεσσαλία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή στην ιστορία του ανθρώπου.

huffingtonpost.gr