«Το τούρκικο πλοίο “Μπαρμπαρός” βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου για άλλη μια φορά, είτε για να παρενοχλήσει, είτε για να δώσει την εικόνα πως έχει προθέσεις ακόμα και για εξόρυξη. Θεωρώ πως ο στόχος είναι να καταφέρουν να μεταφράσουν την όλη προσπάθεια την δική μας ή την κυπριακή ΑΟΖ, σε γκρίζα ζώνη, για να την βάλουν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσουν μορατόριουμ μέχρι τη λύση του Κυπριακού».
Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτριος Συλλούρης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα στη Λάρισα όπου βρίσκεται, με αφορμή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, με θέμα: «Κυπριακό: Στη δίνη πολλών παζαριών και πολλών σεναρίων».
Σχετικά με το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Συλλούρης επεσήμανε, πως η λύση εξαρτάται 100% από την Τουρκία, τονίζοντας πως με αυτό ως δεδομένο, «λύση δεν υπάρχει».
Ο ίδιος σημείωσε πως η λύση για την Τουρκία είναι μια διευθέτηση που να της επιτρέπει, στο επόμενο βήμα, μια πλήρη κατάληψη της Κύπρου ή να της επιτρέπει πλήρη έλεγχο της Κύπρου, μέσω της λύσης.
«Η Τουρκία έχει ένα σύνδρομο εναντίον οποιασδήποτε ομοσπονδοποίησης ή συνομοσπονδιοποίησης. Στην Κύπρο προσποιείται ότι θέλει Ομοσπονδία. Θέλει μια διευθέτηση η οποία να είναι κατ’ όνομα Ομοσπονδία και στη πράξη να είναι τουρκικό προτεκτοράτο, το οποίο να ελέγχει μέσω των συμφωνιών που θα γίνουν, όσον αφορά την διακυβέρνηση και την ασφάλεια, ενώ επίσης έχει ενεργοποιήσει, μετά την Γενεύη, πολιτική δημογραφικού ελέγχου της Κύπρου» σημείωσε ο κ. Συλλούρης.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής τόνισε, πως η Ελλάδα καθυστέρησε πολλές δεκαετίας για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, σημειώνοντας πως έπρεπε η Ελλάδα να βρει τους πολιτικούς και τεχνικούς τρόπους που χρειάζεται ώστε να τους αξιοποιήσει. «Αν νομίζει οποιοσδήποτε πολιτικός, πως η Τουρκία θωπεύεται με τις υποχωρήσεις, κάνει μεγάλο λάθος» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κρίση που συνεχίζει να βιώνει η Ελλάδα, σε σύγκριση με την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως είναι λάθος να γίνονται συγκρίσεις.
«Άλλο η Κύπρος, άλλο η Ελλάδα. Άλλοι οι λόγοι που σχετίζονται με την κρίση στην Ελλάδα και άλλοι αυτοί που αφορούν την Κύπρο» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Επίσης σημείωσε, πως η Κύπρος ακόμα και αν βγήκε από τα μνημόνια, εντούτοις υπάρχουν πολλά προβλήματα στην οικονομία, όπως «η ανεργία, ο μεγάλος όγκος -139% του ΑΕΠ- μη εξυπηρετούμενων δανείων, η δυσλειτουργία των Τραπεζών, αλλά και το πρόβλημα της επανεκκίνησης των μικρών και μεσαίων εταιρειών που έχουν κλείσει λόγω της κρίσης».
Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις της Κύπρου με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής είπε, πως οι σχέσεις είναι άψογες, ενώ σημείωσε πως η συνεργασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται από τις τριήμερης επαφές Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας και Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ηλίας Σκυλλάκος