Ένα ξεχωριστό συνέδριο διοργανώνεται από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και το Ξενοδοχείο Διβάνι. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας συνεργασία με το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο Αυτισμού, τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Υγείας. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου οι συνδιοργανωτές τόνισαν τα εξής:
Έρη Καλογεροπούλου – Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας: «Από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή η Λάρισα φιλοξενεί το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με αυτισμό στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Είναι το 3ο συνέδριο που διοργανώνουμε στη Λάρισα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ενώ το σημαντικό είναι ότι θα μιλήσουν και άτομα με αυτισμό. Παράλληλα την Παρασκευή στις 8:30 το βράδυ θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια μπάντα από την Αγγλία στην οποία συμμετέχουν και άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν για το θέμα του αυτισμού και συνέδρια όπως αυτό βοηθούν να αναδειχθούν τα ζητήματα αυτά. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για την αμέριστη συμπαράσταση και τον Δήμο Λαρισαίων για τη συνεργασία.
Κώστας Αγοραστός - Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Πρόκειται για ένα συνέδριο διαδραστικό στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι, με προστιθέμενη αξία στην κοινωνία για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε έμπρακτα το συνέδριο αυτό, όπως στηρίζουμε και τους ανθρώπους του τοπικού Συλλόγου, που χρόνια παλεύει και διεκδικεί. Και μαζί πετύχαμε να χτιστεί το κέντρο ημέρας «Χαρά 2», με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων αυτών και να διευκολύνουμε τη διαχείριση του ζητήματος του αυτισμού. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και μέσα από το συνέδριο, κάνουμε την Λάρισα και τη Θεσσαλία το επίκεντρο του αυτισμού για τις μέρες αυτές».
Δημήτρης Δεληγιάννης – Αντιδήμαρχος Λαρισαίων: «Σε μια περίοδο κρίσης αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασίες, επιστημονικός λόγος και πάνω απ’ όλα δράσεις. Αυτός είναι και ο στόχος τέτοιου είδους συνεργασιών. Το συνέδριο αυτό έχει την προσωπική συμβολή της κας Καλογεροπούλου και του Συλλόγου. Είναι σημαντικό να ακούμε αυτούς τους ανθρώπους, τα ζητήματα που τους απασχολούν και να συζητάμε μαζί τους. Με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δομές που δίνουν λύσεις σε ζητήματα που έμοιαζαν αυτονόητα αλλά όχι δεδομένα».
Φωτεινή Μιδούχα – Επιστημονική Συνεργάτης: «Οι ψυχικές διαταραχές είναι ένα θέμα ιδιαίτερα δύσκολο με ανησυχητικές στατιστικές. Οι πληθώρα επιστημόνων θα παρουσιάσουν μια πλούσια θεματολογία στο συνέδριο ενώ η μουσική μπάντα θα μας δώσει μια ξεχωριστή νότα στο συνέδριο.