Για μια ακόμη φορά θα λάβει χώρα 7-9 Δεκεμβρίου 2018, στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, το Νεφρολογικό Συμπόσιο, το οποίο όπως κάθε χρόνο επικεντρώνει στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία όλων των νεφρικών παθήσεων.
Το Νεφρολογικό Συμπόσιο 2018, υπό την προεδρεία του κ. Ιωάννη Στεφανίδη, Καθηγητή Παθολογίας - Νεφρολογίας, διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνεται για έκτη φορά από την Ακαδημία Νεφρολογίας & Νεφρολογικής Φροντίδας και την Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Το Νεφρολογικό Συμπόσιο πρόκειται και εφέτος να καλύψει σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στις νεφρικές παθήσεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία. Θα παρουσιαστούν ποικίλα θέματα, τα οποία, θα αφορούν όλο το φάσμα των νεφρικών παθήσεων και τη νεφρική μεταμόσχευση.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η συμβολή σε μια αποτελεσματικότερη και ορθότερη αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων. Επιδεικνύεται σαφώς ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στον εργασιακό χώρο όλων των επαγγελματιών υγείας είναι απολύτως απαραίτητη. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται διακεκριμένοι επιστήμονες με καταξιωμένο κλινικό και ερευνητικό έργο στη Νεφρολογία και σε άλλους τομείς της ιατρικής.
Το επιστημονικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε αιτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς τόσο των νεφρικών παθήσεων όσο και τη αρτηριακής υπέρτασης. Θα παρουσιαστούν στοιχεία από τη βασική έρευνα στους τομείς αυτούς. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η σύνδεση του ερευνητικού εργαστηρίου με την κλινική νεφρολογία.
Επίσης, κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν ειδικά και σύγχρονα θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της Οξείας Νεφρικής Βλάβης καθώς και με την παρακολούθηση και τη θεραπεία της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Σημαντικές παρουσιάσεις θα αφορούν τη διαβητική νεφροπάθεια, τις σπειραματοπάθειες και τη νεφρική μεταμόσχευση.
Όπως κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Συμποσίου στα πλαίσια της Ημερίδας Νεφρολογικής Φροντίδας, την Κυριακή 9.12.2018, καλύπτονται θέματα νοσηλευτικής και φροντίδας των ασθενών με χρόνιες νεφρικές παθήσεις. Την ίδια ημέρα την πρωινή ζώνη θα καλύψει μια στρογγυλή τράπεζα η οποία θα αφορά η σχέση της δημόσιας υγείας με τη χρόνια νεφρική νόσο.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από τη νεφρολογία και τη δημόσια υγεία θα παρουσιάσουν θέματα που αφορούν την επιδημιολογία των νεφροπαθειών, του προληπτικούς εμβολιασμούς, την επαγγελματική υγεία στις νεφρολογικές υγειονομικές μονάδες και τη μεταμόσχευση νεφρού και άπτονται με τη δημόσια υγεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελετή έναρξης του Συμποσίου την Παρασκευή 7.12.2018 όπου θα λάβει χώρα διάλεξη του Καθηγητή Management στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντά με τίτλο «Θεμελιώδεις νοημοσύνες για επαγγελματική και προσωπική».
Το Σάββατο 8.12.2018 θα καλυφθεί η σημασία των παραδοσιακών βοτάνων και των ειδικών θεραπειών στη νεφρολογία σε δύο ομιλίες ειδικού ενδιαφέροντος: από το νεφρολόγο Δρ. Α. Διαμαντόπουλο με τίτλο «Σπαράγγι βότανο με διουρητική δράση» και από τον κ. Γ. Σακκά Αν. Καθηγητή Εργοφυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο | Marjon του Plymouth στο ΕΒ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Η επίδραση της κρύας αιμοκάθαρσης στους δείκτες υγείας και ποιότητας ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών».
Το Νεφρολογικό Συμπόσιο μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS, με 19 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα παραλαβής πιστοποιητικού με μοριοδότηση έχει κάθε σύνεδρος ιατρός ο οποίος έχει παρακολουθήσει 60% των ωρών του επιστημονικού προγράμματος Δορυφορικά συμπόσια και διαλέξεις επιχορηγούμενα από φαρμακευτικές εταιρίες δεν μοριοδοτούνται. Η καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης θα γίνεται με τη χρήση αναγνωστών γραμμωτού κώδικα (barcode scanners) στις κονκάρδες των συνέδρων. Η συνολική ώρα παρακολούθησης του επιστημονικού προγράμματος του Συμποσίου αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη διάθεση των μορίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ι.Σ. και του Ε.Ο.Φ.