«Θέλω, καταρχήν, να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί η Agrothessaly έχει καταστεί μια μεγάλη διοργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας για τον αγροτικό χώρο, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην Λάρισα.
Επέλεξα ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Έκθεσης να είμαι παρών σ’ αυτήν, για να τονίσω -με την οποία αξία έχει η παρουσία μου ως πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στην καινοτομία και σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση των ευκαιριών στον Αγροδιατροφικό τομέα».
Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας (ΕΣΥΝΕ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Agrothessaly στη Λάρισα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, οι πυλώνες της οικονομίας μας. Θα έπρεπε να είναι! Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, όπως έχει συρρικνωθεί και το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που απασχολείται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Σχεδόν 4 δεκαετίες από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, νυν ΕΕ, αναμφίβολα εισέρρευσε στη χώρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πακτωλός κοινοτικών πόρων που βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο των αγροτών. Την ίδια ώρα, όμως, η Ελλάδα έπαψε να είναι αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα και εισάγει τα περισσότερα εξ αυτών. Στα χρόνια αυτά καταφέραμε τα περισσότερα εκ των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης στην ΕΕ να είναι ελληνικά. Ωστόσο, όπως σχολιάζαμε νωρίτερα με τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα επαναπαυτήκαμε στις “δάφνες” της αναγνώρισης ΠΟΠ, όπως το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας, χωρίς τις αναγκαίες προωθητικές δράσεις. Κι έτσι, πολλά ΠΟΠ δεν απόκτησαν την επιπλέον προστιθέμενη αξία που θα έπρεπε».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «η σύγχρονη γεωργία θα πρέπει να βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων με ταυτότητα. Συνεπώς, ο σύγχρονος αγρότης στη χώρα μας, από αποδέκτης επιδοτήσεων θα πρέπει να εξελιχθεί σε διαχειριστή γεωργικής εκμετάλλευσης. Δεν λέω σε αγρότη επιχειρηματία, γιατί από την υπερβολική χρήση ο όρος φοβούμαι πως έχει φθαρεί. Θα πρέπει, όμως, ο σύγχρονος αγρότης να μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα, σεβόμενος το περιβάλλον. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να επενδύσει στην καινοτομία».