«Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος έρχεται με ισότητα στις ευκαιρίες. Η ισότητα στις ευκαιρίες αποτελεί απελευθερωτικό και δημοκρατικό παράγοντα, σε αντίθεση με την ιδέα περί ισότητας που περιορίζεται στη σφαίρα της εισοδηματικής πολιτικής και μπορεί να θεωρηθεί περιοριστικό πλαίσιο».
Αυτό ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΓΣΕΒΕΕ, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που συνέβαλαν ενεργητικά στη διαμόρφωση της πορείας των 100 χρόνων συνδικαλισμού και επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας στη χώρα.
Συγχαίροντας τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει στη Λάρισα την επετειακή εκδήλωση, που αναδεικνύει και προβάλλει τη σημασία των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια,, ο κ. Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων: «Μετά από δύσκολες εποχές η χώρα πήρε ριζοσπαστικές αποφάσεις και χρειάζονται εξίσου ριζοσπαστικές αλλαγές και ριζοσπαστικά μέτρα προκειμένου να επανέλθει η οικονομία και η κοινωνία σε κανονικότητα και ισορροπία.
Η ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, αποτελεί κοινωνική επιταγή. Η πατρίδα μας χρειάζεται να παράξει, να αυξήσει τον εθνικό πλούτο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Η παραγωγή είναι συνώνυμο της κοινωνικής ευημερίας και προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα οικονομική ανεξαρτησία και να επέλθει ισορροπία και κανονικότητα στην κοινωνία.
Παραγωγική «επανάσταση», ώστε η χώρα να συγχρονιστεί με την παραγωγική ικανότητα της εποχής της, μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση ώστε να μειωθεί η κακονομία, η πολυνομία και η γραφειοκρατία, αλλά και μετάβαση στην Ψηφιακή Περιφέρεια ώστε να παρέχονται υπηρεσίες γρηγορότερες, ασφαλέστερες ποιοτικότερες και με το λιγότερο δυνατό κόστος είναι οι μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής. Και ακόμα, να αλλάξουμε το δουλοκτητικό κράτος που κυοφορεί την καταστροφή μας.
Όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την παραγωγή πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισημαίνοντας την ανάγκη «να προχωρήσουμε τολμηρά, ριζοσπαστικά, ανατρεπτικά, με άλματα, σε 12 βασικές προτεραιότητες για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης, με:
1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών
2. Αναμόρφωση και μείωση του ασφαλιστικού κόστους
3.Σταθερότητα πολιτική, οικονομική, φορολογική και κοινωνική
4.Αναπτυξιακό νόμο στοχευμένο με χρονοδιαγράμματα και ταχύτητα υλοποίησης
5.Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης
6.Πάταξη της γραφειοκρατίας, της κακονομίας, της πολυνομίας
7.Χρηματοδότηση διαθέσιμη για όλες τις επιχειρήσεις και τραπεζική χρηματοδότηση
8. Παραγωγή καινοτομίας
9.Μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών
10.Βελτίωση της κοινωνικής προστασίας και των ευάλωτων οικονομικά ομάδων
11.Βελτίωση ποιότητας θεσμών
12.Στρατηγική προστασίας των κρίσιμων υποδομών (δίκτυα ενέργειας, υδροδότησης, συστήματα αεροδρομίων) για διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών της κοινωνίας, την υγεία, τη δασική προστασία, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών.
Και ακόμη πρέπει να δοθεί επειγόντως ανάσα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, με ευκαιρίες ανασυγκρότησης, κάτι που ισχύει ήδη στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και δημιουργικό.
«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» είπε ο κ. Αγοραστός «έχουμε αποδείξει τη διαχειριστική μας επάρκεια και την διοικητική ικανότητα για την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων.
Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τους νέους και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Στην προσπάθεια για εθνική αναγέννηση είμαστε συνοδοιπόροι. Είμαστε όλοι, στην ίδια εθνική κατεύθυνση.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που δίνουν χρηματοδοτική ανάσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως:
- την ενίσχυση με 10 εκατ. ευρώ, μέσω της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επενδύσεων υφισταμένων επιχειρήσεων, ύψους από 80.000 έως 400.000 ευρώ, με επιδότηση από 50% έως 60% σε περίπτωση που κάνουν νέες προσλήψεις αλλά και
- την ενίσχυση με 10 εκατ. ευρώ νέων επιχειρήσεων, που δεν έχουν κλείσει τρεις χρήσεις λειτουργίας, με επιδότηση από 60% έως 70% σε περίπτωση νέων προσλήψεων και με προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες υγείας, τα μέταλλα και τα δομικά υλικά.
Επιπλέον από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκχωρούνται 53 εκατ. ευρώ στον ΕΦΕΠΑΕ, ως Ενδιάμεσου Φορέα του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να προχωρήσει στις προκηρύξεις.
Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Θεσσαλίας:
- έχει διαθέσει 16,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλία. Οι ενισχύσεις αυτές όχι μόνο οδηγούν σε επενδύσεις 33 εκατ. ευρώ αλλά επιπλέον δημιουργούν και αλυσίδα επιχειρηματικότητας, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν επιπλέον 113 «επιλαχούσες» επιχειρήσεις, που αλλιώς δεν θα είχαν τη δυνατότητα ένταξης.
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει 10 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
-Συνολικά από το 2015 μέχρι σήμερα, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί, στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, 1.344 έργα προϋπολογισμού 385 εκατ. ευρώ.