Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Λέανδρος" μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου 2021 εκδηλώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, ενώ σε άλλες γειτονικές περιοχές με το ίδιο υψόμετρο διαφορετικές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν διαφορές στην έκταση της χιονοκάλυψης.
Οι δορυφορικές εικόνες που ακολουθούν δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το "παγωμένο αποτύπωμα" του "Λέανδρου" σε διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας μετεωρολόγος στην ακριβή πρόγνωση των έντονων φαινομένων.
Η χρήση υψηλής ανάλυσης δορυφορικών εικόνων μας επιτρέπει να δούμε λεπτομέρειες που μας βοηθούν να εμηνεύσουμε καλύτερα τα φυσικά φαινόμενα.
Η Εικόνα 1 δείχνει το νησί της Λήμνου και τον Άγιο Ευστράτιο την Τετάρτη 20/01. Η Δυτική Λήμνος δέχθηκε μεγάλα ύψη χιονιού ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα όπου το χιόνι ξεπέρασε σε ύψος τα 30 εκ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι χιονοπτώσεις είχαν πολύ μικρότερη ένταση και εναλλάσσονταν με χιονόνερο.
Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2021 που δείχνει τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η χιονοκάλυψης διακρίνεται με λευκό χρώμα πάνω στο έδαφος ενώ με λευκό χρώμα διακρίνονται και τα νέφη πάνω από το σκούρο χρώμα της θάλασσας.
Η Εικόνα 2 ελήφθη από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 τη Δευτέρα 18/01 και δείχνει τις δυτικές συνοικίες της Λάρισας καλυμμένες με χιόνι, και την ίδια στιγμή ένα μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου πιο ανατολικά με το ίδιο υψόμετρο δεν είχε ίχνος χιονοκάλυψης.
Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021 που δείχνει την περιοχή της Λάρισας.
Επίσης εντυπωσιακή είναι η δορυφορική εικόνα της Εικόνας 3 που δείχνει την κατανομή της χιονόστρωσης τη Δευτέρα 18/01 μετά το πέρασμα του "Λέανδρου" από την Κεντρική Μακεδονία. Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τις πόλεις που καλύπτονται με χιόνι και εκείνες που αν και έχουν το ίδιο υψόμετρο, δεν δέχθηκαν αξιόλογες χιονοπτώσεις ώστε να διατηρηθεί στο έδαφος χιόνι μετά τις χιονοπτώσεις του Σαββάτου 16/01.
Εικόνα 3. Δορυφορική εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021 που δείχνει την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία "Λέανδρος" προκάλεσε εκτεταμένη χιονοκάλυψη στη χώρα μας, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 16 ετών για το 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται δεδομένα για την ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020. Την Δευτέρα 18/01 το 30% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας ήταν καλυμμένο από χιόνι, περίπου 18% υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο μετά από μια ασυνήθιστα περιορισμένη χιονοκάλυψη τον Δεκέμβριο 2020.
Γράφημα. Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος 16 ετών (μαύρη καμπύλη) όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 - 2020.
Πηγή: meteo.gr -