Γράφει ο Χρήστος Παπαδημητρίου, υπεύθυνος του Αγροτικού τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας
Το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Λάρισα, που αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα, δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηριστεί πλέον ως μία τεράστια οικολογική καταστροφή με σοβαρότατες περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις.
Εάν συνυπολογίσουμε και την επίδραση της κλιματικής κρίσης, που ήδη βιώνουν οι αγρότες, τότε το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Δυστυχώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουμε μονίμως ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, αφού στη Θεσσαλία καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού από όσες εισρέουν στο πλαίσιο του ετήσιου υδρολογικού κύκλου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, εκτός από τα ανανεώσιμα υδατικά αποθέματα, να εξαντλούνται και τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, το οποίο είναι πολύ άσχημη και δυσμενή εξέλιξη.
Η απουσία των απαραίτητων αρδευτικών έργων, ειδικά στο νομό Λάρισας, έχει σήμερα ολέθρια και δυστυχώς μη αντιστρεπτά αποτελέσματα, αναφορικά με τους υδατικούς πόρους.
Ο εφησυχασμός της λύσης της Εκτροπής του Αχελώου, που μετέπειτα έγινε μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, αργότερα μερική μεταφορά νερών και σήμερα έχει «παγώσει», αποτέλεσε την κύρια αιτία στο να μην γίνουν έργα στην Θεσσαλία γύρω από το νερό, να μην αξιοποιηθούν επαρκώς οι χειμερινές απορροές του Πηνειού, του Ενιπέα, του Τιταρήσιου κλπ.
Ειδικά στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Λάρισας (αλλά και της Δυτικής Θεσσαλίας), θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, άμεσα, συγκεκριμένες δράσεις, αφού ήδη οι περιοχές αυτές έχουν οδηγηθεί σε ερημοποίηση και ήδη πολλοί αγρότες δεν αρδεύουν λόγω μεγάλης πτώσης στάθμης και δαπάνης άντλησης και έτσι κάθε χρόνο μειώνονται οι αρδευόμενες εκτάσεις.
Σήμερα από Υπόγεια Υδατικά Συστήματα (Υ.Υ.Σ.) έχουμε άρδευση σε ποσοστό 70% και από τα Επιφανειακά Υδατικά Συστήματα (Ε.Υ.Σ.) σε ποσοστό 30% και κρίνεται επιβεβλημένο, αυτή η σχέση να αλλάξει σταδιακά και να γίνει 50% από Υπόγεια Υ.Σ. και 50% από Επιφανειακά Υ.Σ., πράγμα το οποίο σημαίνει επιφανειακά νερά και από τον ποταμό Πηνειό και από τα περιφερειακά έργα.
Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου με μικρό κόστος έργων και μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος, μπορούν να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν έργα Τεχνητού Εμπλουτισμού, με δυνατότητα υπόγειας ταμίευσης πολλών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Τέτοιες περιοχές εφαρμογής της λύσης του τεχνικού εμπλουτισμού, είναι: Τύρναβος – Γιντίκια Μακρυχωρίου – Κοιλάδα – Ελασσόνα – Σαραντάπορο- Αγιά – Φάρσαλα – Βρυσιά – Υπέρεια κλπ.
Δύο χρόνια τώρα, δεν έχουμε ακούσει ούτε σε επίπεδο εξαγγελιών, κανένα αρδευτικό (και αντιπλημμυρικό) έργο στο νομό Λάρισας από την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της περιφέρειας εδώ και 10 χρόνια και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον εφησυχασμό του Αχελώου και κυρίως για την ανυπαρξία πολιτικής και στρατηγικής για τα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προέβλεπε την κατασκευή τοπικών έργων, τα οποία είχαν σημαντικό προϋπολογισμό και μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έργα που ήταν δρομολογημένα, όπως το Φράγμα «Κακλιτζορέματος» (δήμος Φαρσάλων), το Φράγμα Ναρθακίου «Λουτζιακόρεμα» (δήμος Φαρσάλων), το Φράγμα Δελερίων (δήμος Τυρνάβου), το Φράγμα Αγιονερίου (δήμος Ελασσόνας), έργα μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, αλλά και κατασκευή νέων φραγμάτων, όπως το Φράγμα Παλαιοδερλί στο δήμο Φαρσάλων, το Φράγμα Κεφαλόβρυσου στο δήμο Ελασσόνας καθώς επίσης κατασκευή ταμιευτήρων, όπως ο «Λιβαρδότοπος» στη θέση Πουρναρίου- Αμπελακίων και «Λιβαδότοπος» στη θέση Αγιόκαμπος και φυσικά κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών και έργων εμπλουτισμού. Από όλα αυτά τα τοπικά έργα, μέχρι σήμερα-εδώ και δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ, υπάρχει θετική πληροφόρηση για την υλοποίηση ενός μόνο έργου, και αυτό με ΣΔΙΤ, στον Ενιπέα.
* Ο Υπεύθυνος του Αγροτικού τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας Χρήστος Παπαδημητρίου