Μετά τους περιορισμούς στις ελεύθερες συναθροίσεις, στις απεργίες και στις διαδηλώσεις με τη δικαιολογία πως βελτιώνεται η καθημερινότητα του πολίτη.
Μετά τις «ρυθμίσεις» στους Πανεπιστημιακούς χώρους με τη δικαιολογία πως χτυπάει την παραβατικότητα.
Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με κύριο στόχο την κατάργηση της απλής αναλογικής. Με πρόφαση την κυβερνησιµότητα και την αποτελεσµατικότητα, η κυβέρνηση εντείνει τη µεθοδευµένη επίθεση, εν µέσω πανδηµίας και στο θεσµικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.
Άλλη μια επιθετική κίνηση ενάντια στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, στις κοινωνικές κατακτήσεις και στα δικαιώματα του πολίτη. Έτσι για να τελειώνουν με τις «ελαττωματικές ιδέες» κατά Βορίδη, της αριστεράς.
Με το νέο νόμο που ετοιμάζει το υπουργείο εσωτερικών δημιουργούνται ισχυρές έως και ανεξέλεγκτες τοπικές αρχές με αποδυναμωμένες αντιπολιτεύσεις και διαμορφώνεται έτσι ένα σκηνικό σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την απλή αναλογική του «Κλεισθένη».
Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες με ποσοστά κάτω του 50% καθίστανται παντοδύναμοι κερδίζοντας το 60% των εδρών στα συλλογικά όργανα, ενώ οι αντιπολιτευόμενες φωνές περιορίζονται με δύο «κόφτες»
Αφενός μπαίνει κατώτατο όριο εισόδου 3% στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αφετέρου περιορίζεται ο αριθμός των εδρών στα αυτοδιοικητικά όργανα, μεσοσταθμικά κατά 20%. Καταργείται η τρίτη κάλπη για τα κοινοτικά συμβούλια.
Από την αρχή η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε (με επικοινωνιακά τρικ) ό,τι μπορούσε για να αποδομήσει το θετικό αποτύπωμα που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα Φιλόδημος.
Τώρα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία να αποδεχτούν οι πολίτες το αδιανόητο. Δηλαδή, να εμφανιστεί η στρέβλωση της ετυμηγορίας των τοπικών κοινωνιών ως το εργαλείο που θα επαναφέρει την κανονικότητα στην διοίκηση των Δήμων.
Εμφανίζουν την απλή αναλογική ως το εμπόδιο για την διοίκηση των Δήμων.
Ναι, η απλή αναλογική είναι πράγματι εμπόδιο. Όχι όμως για την χρηστή διοίκηση των Δήμων, ούτε για τους πολίτες.
Η απλή αναλογική αποτελεί για τους πολίτες το εργαλείο με τα οποίο μπορούν να ασκήσουν έλεγχο και να έχουν επίδραση στη πολιτική ζωή.
Δίνει περιεχόμενο στην πολιτική διαβούλευση γιατί στηρίζεται στην ελεύθερη διατύπωση και κατάθεση του πολιτικού λόγου στο δημόσιο διάλογο.
Συμβάλλει στην ανάδειξη του «συλλογικού» σε προτεραιότητα για θέματα δημόσιου χώρου, καθημερινότητας και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.
Η απλή αναλογική είναι πράγματι εμπόδιο, για όσους θέλουν να απαλλαγούν από την λογοδοσία και τον έλεγχο που θα ασκούν οι πολίτες στις επιλογές τους.
Η απλή αναλογική είναι το μεγάλο εμπόδιο, για όσους με βουλιμία έπεσαν πάνω στο δημόσιο χρήμα. Για όσους πλέκουν πελατειακές σχέσεις και θέλουν να ελέγξουν τις διαδρομές του δημόσιου χρήματος.
Η κυβέρνηση νομοθετεί με απύθμενο κυνισμό. Μιλούν για κανονικότητα ενώ παραβιάζουν ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών. Προσπαθεί από τώρα να αποφύγει, όσα φοβάται πως θα συμβούν, όταν θα έρθει η ώρα της λογοδοσίας.
Σήµερα, εάν έβαζε κανένας προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τα µεγάλα επίδικα της Αυτοδιοίκησης, τι πρέπει να κάνουµε και τι να διορθώσουµε, είναι οι αρµοδιότητες.
Θα έπρεπε, πριν από την νοµοθετική πρωτοβουλία για το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο, να είχε οργανωθεί ο διάλογος για την επίλυση των σηµαντικών ζητηµάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο καθορισµός των αρµοδιοτήτων, οι πόροι και τα κριτήρια κατανοµής των ΚΑΠ, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η αποκέντρωση, η στελέχωση µε προσωπικό των ΟΤΑ, αλλά και εν τέλει η ουσιαστική αναβάθµιση της Αυτοδιοίκησης και του ρόλου των εκπροσώπων της.
Η αυτοτέλεια και η αυτοδυναμία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα διαρκές ζητούμενο για την κοινωνία.
Υποστηρίζουμε τις ανοιχτές διαδικασίες, το ζωντανό διάλογο, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συμμετοχή, τη δημοκρατία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά, όχι µόνο τώρα, είναι συνυφασµένη µε δυο ζητήµατα, λόγω της εγγύτητάς της µε τους πολίτες. Με τα ζητήµατα της δηµοκρατικής έκφρασης των πολιτών και µε τα ζητήµατα της συµµετοχής τους. Αυτά τα δυο στοιχεία, το σχέδιο νόµου δεν τα εµπεριέχει.
Αγωνιζόμαστε:
Για την επαναφορά των δημοκρατικών λειτουργιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που καταργεί η κυβέρνηση, δίνοντας υπερεξουσίες σε Δημάρχους ενώ παράλληλα υποβαθμίζει και αγνοεί τα συλλογικά όργανα και την αρχή της αναλογικότητας που ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είχε θεσπίσει.
Για την ενίσχυση των δομών κοινωνικής πολιτικής τώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκη υποστήριξης, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.
Εντείνουμε τις προσπάθειες για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Π.Ε. Λάρισας. Για το λόγο αυτό απαιτείται η δημιουργία μετώπου που θα στηρίζεται σε συλλογικότητες και πολίτες απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης.
Τέλος, υλοποιούμε δράσεις που θα προβάλλουν τους άξονες της αναπτυξιακής μας πολιτικής για την περιοχή, όπως η εναλλακτική διαχείριση πόρων καθώς και η διαχείριση δομών και ανθρώπινου δυναμικού με σκοπό την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.