Έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές η συγκομιδή καλαμποκιού αλλά και φέτος πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα με ζημιές από τα αγριογούρουνα. Και αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 26 λεπτά το κιλό) και οι παραγωγοί περίμεναν να έχουν ένα καλό εισόδημα.
Ο ΑγροΤύπος έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες παραγωγών από την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, την Μακεδονία κ.ά οι οποίοι ζητούν να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των πληθυσμών αυτών αλλά και να αποζημιώνονται για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά είναι να μην σου τύχει το πρόβλημα γιατί η ζημιά είναι μεγάλη και δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς.
Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Μακαριάδης, που καλλιεργεί πάνω από 500 στρέμματα με καλαμπόκι στην περιοχή Αμυγδαλέας στη Λάρισα, «υπάρχει μεγάλη ζημιά στην περιοχή από τα αγριογούρουνα. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 300 ευρώ το στρέμμα. Τα αγριογούρουνα δεν χτυπάνε όλα τα χωράφια στην περιοχή. Μπορεί το ένα χωράφι να καταστραφεί εντελώς και το γειτονικό χωράφι να είναι χωρίς πρόβλημα και να έχει απόδοση 1.900 κιλά το στρέμμα.
Δεν είναι μόνο ότι κάνουν ζημιά στην παραγωγή μας αλλά καταστρέφουν και τα λάστιχα άρδευσης. Ζήτησα από το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ να στείλει εκτιμητές για να δουν την ζημιά αλλά μου απάντησαν ότι έχω δίκιο αλλά δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό και δεν μπορεί να κάνει κάτι. Εμείς όμως πληρώνουμε κάθε χρόνο ασφάλιστρα και ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις. Πολλοί παραγωγοί καταστράφηκαν οικονομικά και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν την καλλιέργεια.
Τα έξοδα για την καλλιέργεια καλαμποκιού φτάνουν και τα 260 ευρώ το στρέμμα. Αν μας πάνε σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων - ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) θα καθυστερήσουν οι πληρωμές και δεν θα είναι δίκαιες. Αυτό το πρόγραμμα αφορά γενικές ζημιές σε μια περιοχή, ενώ εδώ έχουμε ζημιά σε συγκεκριμένα χωράφια.
Τα αλώνια στην περιοχή μας, που είναι πρώιμη, ξεκινάνε σε μια εβδομάδα. Εμείς ζητάμε τώρα να έρθει ο ΕΛΓΑ και να δει τα χωράφια που έχουν ζημιά πριν ξεκινήσει ο αλωνισμός».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καλαμποκιού από τις Σέρρες, Στέργιος Λίτος, «το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στην περιοχή υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια. Τρώνε την παραγωγή αλλά κάνουν και μεγάλες ζημιές στα χωράφια. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το πρόβλημα.
Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές και είναι πολύ δύσκολο να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Μόνο οι κυνηγοί μπορούν να τα σκοτώσουν. Δεν έρχονται στα χωράφια μόνο όταν έχει καρπό. Φέτος ήρθαν ακόμη και στην πσορά και έφαγαν σε πολλά χωράφια τον σπόρο. Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει τα αλώνια για κάποια πρώιμα καλαμπόκια αλλά η συγκομιδή θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τον οποίο ενημέρωσε για την ένταση του προβλήματος, ενώ ήδη σχετικές επιστολές απέστειλαν διάφοροι Δήμοι της Θεσσαλίας.
Στις επιστολές ζητούν λόγω των καταστροφικών ζημιών από αγριογούρουνα, σε καλλιέργειες ειδικά καλαμποκιού, οσπρίων και νεαρών καρποφόρων δέντρων να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας, της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να λειτουργήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα συνεργεία δίωξης και οι ομάδες κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων.
Επιπλέον, αιτούνται την πλήρη απελευθέρωση του κυνηγιού του αγριόχοιρου, για όλο το έτος και όλες τις ηλικίες, χωρίς χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς, μέχρι να μετριαστεί το πρόβλημα, καθώς θεωρούμε ημίμετρα τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα, μια και ο πληθυσμός των αγριογούρουνων δεν μειώνεται και η οικονομική ζημιά είναι πολύ μεγάλη για κάποιους παραγωγούς.
Σταύρος Παϊσιάδης (agrotypos.gr)