Με μία σεμνή τελετή τιμήθηκε σήμερα 26/6, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία.
Η μάχη που έγινε στην περιοχή «Μεζούρλο»- λίγο έξω από τη Λάρισα- έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου /12 Ιουνίου 1917, στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού, και ονομάστηκε «Μάχη της Σημαίας».
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για δέκατη συνεχή χρονιά από την Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Ν. Λάρισας, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή- ιστορικό ερευνητή κ. Κώστα Βαϊούλη, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» - δημοτικό σύμβουλο.
Ο K. Βαϊούλης στην ομιλία του ανέφερε:
«Οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης είναι μέρος της παιδευτικής διαδικασίας δημιουργίας ελευθέρων ανθρώπων. Κι αυτό, επειδή σφυρηλατούν τη μνήμη, σμιλεύουν τις συνειδήσεις και διαμορφώνουν τις συλλογικές ταυτότητες που στηρίζουν τους συλλογικούς προσανατολισμούς μιας κοινωνίας.
Οι συλλογικές ταυτότητες είναι το θεμέλιο της οντολογικού περιεχομένου συλλογικής ελευθερίας μιας κοινωνίας και η καλλιέργειά της στους νέους συνιστά κατάκτηση πολιτισμού.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι σημερινές πολιτικά ελεύθερες κοινωνίες είναι οι νικήτριες μιας αδυσώπητης διαπάλης μεταξύ των αξιώσεων συλλογικής ελευθερίας των διακριτών κοινωνιών του πλανήτη και των αξιώσεων για κυριαρχία των βαρβάρων ηγεμονισμών.
Κατέληξε με την δέσμευση ότι η εκδήλωση θα τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και της αρμόδιας στρατιωτικής αρχής, για να αναδειχθεί η επέτειος ως σύμβολο ενότητας και αντίστασης, που τιμά την πόλη μας και αναδεικνύει την πραγματική ταυτότητά της».
Χαιρετισμό έστειλαν οι: κα Τερέζα Πετζοπούλου-Βαλαλά καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Strasbourg II, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κος. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, ο οποίος ανέφερε ότι: «Από την Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους όπου βρίσκομαι και γι αυτό απουσιάζω από την σημερνή εκδήλωση σας στέλνω την αμέριστη στήριξη μου προς την Επιτροπή ιστορικής μνήμης και παράδοσης νόμου Λάρισας και τη συγχαίρω που για 10η Χρονιά κρατάει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Μάχης της σημαίας. Μιας μάχης που ήταν η υπεράσπιση κυρίως της αξιοπρέπειας των Ελλήνων Αξιωματικών και οπλιτών του 1/38 συντάγματος Ευζώνων απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των Γάλλων δίνοντας το μήνυμα σε όλους ότι η τιμή, η αξιοπρέπεια και η σημαία δεν παραδίδεται αμαχητί. Αιωνία η Μνήμη τους», κος Ιωάννης Δασκαρόλης υποψηφίος διδάκτορα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και συγγραφέα των βιβλίων: «Δημοκρατικά τάγματα-οι «πραιτοριανοί» της β’ ελληνικής δημοκρατίας 1923-1926» και «Στρατιωτικά κινήματα στην Ελλάδα του μεσοπολέμου (1922-1935)», κος Πολύδωρος Δάκογλου διαχειριστής της σελίδας akromolio.gr, κος Κουργιανίδης Γιάννης επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική» - δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εκδότης περιοδικού «Ενδοχώρα», κος Σαγιάς Γιώργος επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πορτοκαλί- Σύγχρονη Πόλη, π.δημοτικός σύμβουλος Δήμου Λαμίας, κος. Μιχαλακόπουλος Χάρης - δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πύργου, κος. Δράκος Θεόδωρος - πρόεδρος κοινότητας Ζαλόγγου, κος. Αγγελουσόπουλος Θανάση επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης Νέοι ορίζοντες Κιλελέρ, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κιλελέρ, κος Δημακόγιαννης Γεώργιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μάνης– Εκδότης «Αδούλωτη Μάνη», κος Βασιλειάδης Νίκος Νομικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήμα Νεώτερης Ιστορίας συγγραφέας, κα Κακούρη Αθηνά συγγραφέας, κος Ευαγγελίδης Δημήτρης, Εθνολόγος-συγγραφέας, κ. Παπαφλωράτος Γιάννης Διδάκτορα Νεοτέρας και Συγχρόνου Ιστορίας Παν. Αθηνών, καθηγητής στρατιωτικών σχολών, συγγραφέας, Ζαφειρίου Φανή ιστορικό στέλεχος του πατριωτικού-εθνικιστικού χώρου, σύζυγος του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρδαρά-ιατρού, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της αναδείξεως του μνημείου και της ιστορίας του.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» κ.Αλέξανδρο Νάρη, τον εκπρόσωπο του «Μακεδονικού Συνδέσμου κ. Αλέκο Σοφιανίδη και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης και παράδοσης κ. Δημήτριο Τσιάρα και η τελετή
ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.