Η Λόλα Νταϊφά, η «Σιδηρά κυρία» των δημοσίων σχέσεων, είναι γνωστή για την πολύχρονη και ουσιαστική παρουσία της στα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα η ίδια είναι και μια παθιασμένη συλλέκτρια, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει την πληρέστερη συλλογή από 231 σπάνια πιάτα που αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας.
Πρόκειται για μοναδικά πιάτα από φαγεντιανή που στην εικονογράφησή τους παρουσιάζονται γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η αξιόλογη αυτή συλλογή περιλαμβάνεται στις σελίδες ενός καλαίσθητου και άρτιου λευκώματος με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα, 1863-1973- Συλλογή Λόλας Νταϊφά» της Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου.
Το λεύκωμα αυτό θα παρουσιαστεί στη Λάρισα, σε ανοικτή εκδήλωση, την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας - ΛΙΜΛ (οδός Γ. Γουργιώτη-πάροδος οδού Φαρσάλων).
Την εκδήλωση οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύλλογος Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η κ. Λόλα Νταϊφά, συλλέκτρια, η κ. Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγος-Λαογράφος, υπεύθυνη ΛΙΜΛ, η κ. Ελένη Νατσίδη, εικαστικός. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.
Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με φιλελληνικά και συριανά πιάτα από τις Συλλογές του Μουσείου που θα συνομιλούν με έργα μαθητών από τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης .Ν.Ράπτου.
Οι μαθητές δούλεψαν με τους εκπαιδευτικούς τους το λεύκωμα και εμπνέυστηκαν από τις μοναδικές συλλογές που παρουσιάζονται σε αυτό.
Λίγα λόγια για την έκδοση
Πρόκειται για μια έκδοση-έργο τέχνης που φέρει την υπογραφή των εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ και την επιστημονική επιμέλεια (κείμενα-έρευνα) της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, της γνωστής λαογράφου Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου.
Στο λεύκωμα φιλοξενείται η σπανιότερη -σε επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού αρχείου- συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα, το 1863 μέχρι και το 1973.
Η έκδοση προλογίζεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Άγγελο Δεληβοριά, ενώ ο πρόλογος υπογράφεται από την ίδια τη συλλέκτρια, η οποία περιγράφει το πάθος του συλλέκτη με μικρές και ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα κομμάτια της συλλογής της και τους τρόπους που τα απέκτησε.
Το βιβλίο με λαογραφικό–ιστορικό περιεχόμενο είναι προϊόν υπομονετικής και συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων κεραμικών κατά τη διάρκεια πολλών ετών, το οποίο παραδίδεται στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση της Κ. Κορρέ-Ζωγράφου.
Μελέτη, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει όχι μόνο για ιστορικές στιγμές, αλλά και για την καθημερινότητα ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.
Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες της εποχής που τα ανάγουν σε τεκμήρια με μείζονα κοινωνικο- ιστορική σημασία. Γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο αναγνώστης αυτής της ιδιαίτερης συλλεκτικής έκδοσης «συναντά» τον Ρήγα Φεραίο, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, Σπύρο Λούη, Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, όπως και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α΄ έως τον Κωνσταντίνο Β΄.
Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 πιάτα αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας», συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη Κώστα Ντουσάκη, που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.