Σε Περιφέρεια καινοτομίας και απασχόλησης φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλίας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας.
Η πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορά στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση της έκτασης 20 στρεμμάτων και των κτιριακών υποδομών της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας προκειμένου να δημιουργηθεί η «Όαση απασχόλησης Νέων».
Ένας χώρος που θα συνδυάσει την επαγγελματική κατάρτιση με πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, την συμβουλευτική των ωφελούμενων, καθώς και την υλοποίηση επιδείξιμων καλών πρακτικών στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της κοινωνικής οικονομίας, των ενεργειακών κοινοτήτων, των καινοτομιών που απαιτεί η σύγχρονη οικονομία στην ανακύκλωση, στην ενέργεια, στις τέχνες και τον πολιτισμό.
Η δομή αυτή θα προωθήσει την συνεργατικότητα και την συνέργεια διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της εποχής που είναι η απελπισία κι ο πανικός του μοναχικού δρόμου στην επαγγελματική σταδιοδρομία των ανέργων στην ελληνική ύπαιθρο.
Θα συνδυάσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με παραγωγικές, καλλιτεχνικές, και τουριστικές δράσεις που θα αναδεικνύουν καλές πρακτικές της σύγχρονης οικονομίας της υπαίθρου αλλά αναδεικνύοντας παράλληλα τα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύοντας την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπροστά σε κάθε πρόκληση ...πίσω από κάθε μεγάλο έργο
«Το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την μετεξέλιξη της Γεωργικής Σχολής Λάρισας σε Όαση Απασχόλησης Νέων, αποτελεί μία ακόμη καινοτομία στην πράξη» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συμπληρώνοντας ότι «Πρόκειται για ένα πιλοτικό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, για νέους, επιστήμονες ή ανειδίκευτους άνεργους όπου αξιοποιούνται οι καλύτερες ευρωπαϊκές βιώσιμες καλές πρακτικές, δοκιμασμένες εμπειρίες και έξυπνη τεχνογνωσία.
Στην ελληνική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων δεν έχει προβληθεί η λεγόμενη διεπιστημονικότητα, η σύγχρονη αντίληψη για την επαγγελματική πρόοδο κάθε νέου πτυχιούχου ή μη.
Αντί να προωθείται η έξυπνη συνεργασία διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων, καλλιεργείται στους νέους ανθρώπους η απελπισία κι ο πανικός του μοναχικού δρόμου, η στείρα λογική πως «λογιστής εσπούδασες, λογιστής θε να πεθάνεις».
Στρατιές ανέργων μένουν αβοήθητες, απέναντι στις εξελίξεις. Ο διάλογος ανάμεσα στις επιστημονικές ειδικότητες, τα Επιμελητήρια και τους άλλους επαγγελματικούς φορείς δεν είναι δημιουργικός.
Οι διεθνείς τάσεις επιβάλλουν πλέον μια επαγγελματική ζωή, στην οποία η Γνώση εμπλουτίζεται καθημερινά, οι εργοδότες αλλάζουν, το χόμπι συνεισφέρει εισόδημα, η υπαρκτή κι η επερχόμενη αστάθεια στις εργασιακές σχέσεις αναπληρώνεται με τρόπο δημιουργικό με τη διαρκή προσαρμογή στις νέες συνθήκες, όποιες κι αν είναι αυτές.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πιστεύει ότι υπάρχει έξοδος από τον λαβύρινθο της κρίσης και της παρακμής και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα, με ολοκληρωμένο σχέδιο, με στρατηγική, με σεβασμό στον τόπο μας, τον πλούτο της θεσσαλικής γης και τις γενιές που έρχονται».
Καινοτομία και οφέλη του εγχειρήματος
Η καινοτομία του εγχειρήματος είναι ότι:
• Στην επαγγελματική κατάρτιση αλλά και στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων δεν έχει προβληθεί οποιαδήποτε εκπαίδευση στη λεγόμενη διεπιστημονικότητα, τη συνεργασία και τον τρόπος εφαρμογής της, δηλαδή τη σύγχρονη αντίληψη για την επαγγελματική πρόοδο κάθε νέου πτυχιούχου ή μη. Μέσω αυτού του έργο θα προωθηθεί η συνεργατικότητα και η συνέργεια διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
• Θα παρουσιαστούν και θα αναδειχθούν με χειροπιαστό τρόπο στην Θεσσαλία πραγματικά παραδείγματα που θα αφορούν στην Κοινωνική οικονομία, τις ενεργειακές κοινότητες, τις καινοτομίες που απαιτεί η σύγχρονη οικονομία στην ανακύκλωση, στην ενέργεια, την αγροτική οικονομία, στις τέχνες και τον πολιτισμό.
• Τα παραγόμενα αποτελέσματα της επαγγελματικής κατάρτισης θα αποτελέσουν επιδείξιμες καλές πρακτικές για τους μαθητές, τους τουρίστες αλλά και το σύνολο των κατοίκων της Θεσσαλίας.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι τα ακόλουθα:
• Η Όαση θα λειτουργήσει σαν πόλος ανάπτυξης της περιοχής, λόγω της υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού φεστιβάλ, ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στους χώρους της.
• Το ενδιαφέρον των νέων για συμμετοχή θα είναι μεγάλο λόγω της μεθοδολογίας υλοποίησης
• Η αποτελεσματικότητα του έργου θα είναι μεγάλη, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελούμενων θα οδηγηθεί στην απασχόληση
• Η Θεσσαλική ύπαιθρος και οι τοπικές κοινωνίες θα ενδυναμωθούν, λόγω της παράλληλης ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών και προϊόντων τους