Για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις σε Βαλκάνια, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Μέση Ανατολή και γενικότερα, μίλησε χθες στη Λάρισα, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου το στέλεχος του ΚΚΕ καυτηρίασε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την εμπλοκή της στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, που περικλείουν μεγάλους κινδύνους για το λαό.
Αναφερόμενος στις αιτίες της ελληνοτουρκικής όξυνσης στάθηκε στις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού, που διαμορφώνουν οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, στις φιλοδοξίες που έχουν για αναβάθμιση του ρόλου τους, αλλά και στους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τον ανταγωνισμό για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους μεταφοράς.

Σημείωσε ιδιαίτερα πως η αστική τάξη της Τουρκίας, επιδιώκει να παίξει ισχυρότερο ρόλο, περιφερειακό, ακόμη και παγκόσμιο. Ετσι αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τμήμα του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει, προκρίνει τη «ντε γιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου, και διατηρεί στρατούς κατοχής σε 3 χώρες, (Κύπρο, Ιράκ, Συρία), ενώ στέλνει στρατεύματα και φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας (Κατάρ, Σομαλία, Αλβανία, Σουδάν). Επιπλέον, επιδιώκει να αξιοποιήσει για τα σχέδιά της τα ζητήματα του θρησκεύματος και των μειονοτήτων.
Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στη Συρία, στα Βαλκάνια κι επανέλαβε τις θέσεις αρχών του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, που στρέφονται ενάντια στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, καθώς και στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το στέλεχος του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα drones, τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν από το αεροδρόμιο της πόλης μας.

Σημείωσε πως χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ στον εγκληματικό πόλεμο που αυτές εξαπέλυσαν κατά του λαού του Βιετνάμ. Πρόσθεσε πως «σήμερα αυτές οι μηχανές του θανάτου, έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και φέρουν σύγχρονα κατασκοπευτικά όργανα ακόμη και οπλισμό. 

Αν και θεωρούνται «προπομπός» σημαντικότερων στρατιωτικών επιχειρήσεων, από τη στιγμή φέρουν όπλα, μπορούν να κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις. Έτσι υπολογίζεται πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή τους από αυτά τα φονικά μηχανήματα σε πολέμους και συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Όταν αυτές οι φονικές μηχανές πετάξουν από τη Λάρισα θα μπορούν να δράσουν σε μεγάλη ακτίνα δράσης από τα τη Ρωσία έως τα βάθη της Αφρικής. Τι σημαίνει αυτή η «αξιοποίηση» της Λάρισας από τους αμερικάνους σε συνθήκες που αυξάνει η ένταση με τη Ρωσία, τη μόνη σήμερα στρατιωτική δύναμη που μπορεί απαντήσει στις ΗΠΑ;

Σημαίνει απλά ότι στοχοποιείται ακόμη περισσότερο η Λάρισα και ο λαός της, όπως στοχοποιούνται κι οι άλλες αμερικανό-νατοϊκές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.  Για  ποιο λόγο;  Μα για να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, μέσα από τις συμμαχίες που αυτή έχει επιλέξει.

Να, λοιπόν, ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει πως τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν συμπίπτουν καθόλου με τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της».
Ο Ελ. Βαγενάς τόνισε μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία “εθνική γραμμή” με τα αστικά κόμματα, που στηρίζουν το ΝΑΤΟ - ΕΕ, που καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό πως δεν κινδυνεύει δήθεν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο χάρη στους ξένους «προστάτες» και τον καλούν να υπομείνει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Το στέλεχος του ΚΚΕ στάθηκε στο κάλεσμα που απευθύνει το Κόμμα προς εργαζόμενους και νεολαία να παλέψουν ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Ενάντια στον εθνικισμό, που θέλει να κρύψει πως οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες έχουμε τον ίδιο αντίπαλο: τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που είναι οι εμπρηστές των πολέμων.

Για να κλείσει η βάση της Σούδας, να φύγουν τα drones από τη Λάρισα και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Για την αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη - συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, μόνο η εργατική-λαϊκή εξουσία._