Ο κόφτης στην εξισωτική, που τη μειώνει μέχρι και 50%, η αύξηση της φορολογίας με κατώτερο συντελεστή το 22% ανώτερο το 45% και μέσο αφορολόγητο περίπου 9.400 ευρώ και η αύξηση του ΦΠΑ σε 24% είναι τα τελευταία απανωτά χτυπήματα τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου, τη μείωση της παραγωγής σε γάλα και κρέας και την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα
Αυτό τονίζει σε ανοικτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Νίκος Παλάσκας, με την οποία καλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να «αλλάξει πριν να είναι αργά». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων θα μας αναγκάσουν να γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω και αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα άλογα για τη μεταφορά μας».
Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας πολλές φορές έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία και τους προβληματισμούς της για την επιβίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα έχουν επέλθει απανωτά χτυπήματα τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου, τη μείωση της παραγωγής σε γάλα και κρέας και την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα. Μετά και από την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από 2 εβδομάδες και τα τελευταία νομοσχέδια που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μονόδρομος η καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Πιο συγκεκριμένα:
1) Ψηφίστηκε η αύξηση της φορολογίας με κατώτερο συντελεστή το 22% ανώτερο το 45% και μέσο αφορολόγητο περίπου 9.400 ευρώ. Η συγκεκριμένη φορολόγηση αποσκοπεί κατ’ εμάς στην αναγκαστική μείωση της παραγωγής αφού σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές (1.470 ευρώ το ελάχιστο όπως δήλωσε ο υπουργός) δεν συμφέρει στον κτηνοτρόφο να παράγει. Καταργείται με αυτόν τον τρόπο η βασική αρχή του όσο περισσότερο παράγεις τόσο περισσότερο θα βγάζεις άρα θα καταναλώνεις περισσότερο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της χώρας μας. Δεν θέλουν την ανάπτυξη της χώρας μας και οδηγούμαστε μαζί με όλους τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον αφανισμό και στην αυτοκαταστροφή της χώρας μας.
2) Μία ενίσχυση είχαμε αφορολόγητη, την εξισωτική αποζημίωση, και αυτήν έρχεται τώρα το Υπουργείο, βάζει κόφτη, και τη μειώνει τουλάχιστον κατά 50%. Βάζει κόφτη σε αυτούς τους κτηνοτρόφους που ζούνε σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και μάλιστα με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Πρώτα το 2015 τους έδωσε μέχρι και 7.000 ευρώ και από το 2016 μέχρι το 2020 θα τους δώσει το πολύ μέχρι 2.650,00 ευρώ. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος κτηνοτρόφοι που βόσκουν σε ορεινές περιοχές, να τους έχει δώσει το Υπουργείο με την περσινή τεχνική λύση βοσκότοπο σε πεδινή περιοχή οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο κόφτης είναι ολοκληρωτικός και οι εν λόγω κτηνοτρόφοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.
3) Στο τελευταίο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αύξηση του ΦΠΑ σε 24% (και για τους κτηνοτρόφους) καθώς επίσης και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Το πρώτο μέτρο μαζί με την αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών μας καθιστά αυτόματα μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους κτηνοτρόφους των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. καθώς υπάρχουν πολύ μικρότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε. (από 8%). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αθρόα εισαγωγή λόγω χαμηλότερης τιμής και την καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας. Το έχουμε δηλώσει ξανά ότι με αυτά τα μέτρα θα χάσουμε έναν από τους πυλώνες των ελληνικών εξαγωγών που είναι η φέτα και στο τέλος θα είμαστε μία χώρα υπόδουλη καθώς θα εξαρτόμαστε ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές των ξένων προϊόντων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από 2 εβδομάδες του θέσαμε το ζήτημα των εισαγωγών ξένου αιγοπρόβειου γάλακτος για την παρασκευή φέτας και η απάντηση που πήραμε ήταν «Έχω ζητήσει στοιχεία από τον ΕΛΟΓΑΚ». Πέρασαν 2 εβδομάδες και ακόμα απάντηση δεν πήραμε για τα στοιχεία που ζήτησε ο Υπουργός.
Το δεύτερο μέτρο μας βάζει σε ένα μεγάλο δίλημμα: να βάλω πετρέλαιο για να πάω στο μαντρί ή να ταΐσω την οικογένειά μου; Ο κλάδος μας κύριοι δεν ξέρει από διακοπές, δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο, και ως εκ τούτου απαραίτητο μέσο για να ασκήσουμε το επάγγελμά μας είναι το αγροτικό αυτοκίνητο.
Με αυτό πάμε στη δουλειά μας, με αυτό κουβαλάμε ζωοτροφές και με αυτό κουβαλάμε τα προϊόντα μας. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων θα μας αναγκάσουν να γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω και αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα άλογα για τη μεταφορά μας.
Αυτά τα μέτρα είναι τραγικά και απαράδεκτα».