Τον Δήμο Λαρισαίων βράβευσε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.) στα γραφεία του στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας λιτής και ζεστής εκδήλωσης για την κοπή της πίτας 2019.
Το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριους σκοπούς την έρευνα, καταγραφή, μελέτη και προστασία των ιστορικών μορφών μύλων στον ελληνικό χώρο καθώς και συγγενών παραδοσιακών ενεργειακών συστημάτων, τη δημιουργία αρχείου με λειτουργία σχετικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, την εξειδίκευση επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, την ίδρυση Μουσείου της Ιστορίας των Μύλων, την οργάνωση τοπικών και διεθνών συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, την παραγωγή ταινιών και άλλων δραστηριοτήτων που θα προβάλλουν τους μύλους.
Το Ι.τ.Ε.Μ. που είναι μέλος της The International Molinological Society (TIMS), έχει ως σήμερα περισσότερα από 300 τακτικά μέλη νομικά και φυσικά πρόσωπα (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, εθνολόγους, λαογράφους, μηχανολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, αναστηλωτές, συντηρητές, νομικούς, οικονομολόγους, ερευνητές, κ.λ.π.).
Το ετήσιο τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε φέτος στον Δήμο Λαρισαίων για την αναστήλωση και αξιοποίηση σε πολιτιστικό κέντρο του Μύλου Παππά.
Το βραβείο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας και η γενική διεύθύντρια Δήμου Λαρισαίων Ευαγγελία Γιοβρή.
Ο κ. Σάπκας ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ. και την πρόεδρο του Ι.τ.Ε.Μ. Μαρία Γρυπάρη από την οποία παρέλαβε το βραβείο.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε από έναν οραματιστή Δήμαρχο, τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη, το 1988, συνεχίστηκε από όλες τις επόμενες Δημοτικές Αρχές και σήμερα λειτουργεί σε όλη του την έκταση.
Σε αυτό το σημείο, ευχαρίστησε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, στο πρόσωπο της κ. Γιοβρή, γενικής διευθύντριας σήμερα του Δήμου, για το τεράστιο έργο που έφερε εις πέρας, τον κ. Κωστή Σκρουμπέλο, για τη μελέτη και την κ. Ευγενία Σταυράκη για τη μουσειολογική μελέτη.
Ενώ, είπε λίγα λόγια, για την ιστορία της προσπάθειας:
Ο Μύλος του Παππά ιδρύθηκε το 1892. Στα 90 χρόνια λειτουργίας του ακολούθησε τις τεχνικές εξελίξεις στον τομέα της αλευροβιομηχανίας. Το 1988 το βιομηχανικό συγκρότημα πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου με σκοπό τη μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού. Ταυτόχρονα, κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μια πυρκαγιά που ξέσπασε το 2002 , προκάλεσε ζημιές στο κεντρικό κτήριο και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων. Το κτίσμα αποκαταστάθηκε, οι μηχανές που διασώθηκαν από την πυρκαγιά συντηρήθηκαν και η συλλογή εμπλουτίστηκε με μηχανήματα από αντίστοιχους θεσσαλικούς μύλους.
Σήμερα, όλο το συγκρότημα του Μύλου λειτουργεί ως κυψέλη πολιτισμού. Ένα πρότυπο κέντρο πολιτισμού και ανάπτυξης.
Τα βοηθητικά κτήρια του εργοστασίου, που κάποτε ήταν αποθήκες, γραφεία και στάβλοι, φιλοξενούν τις λειτουργίες του Θεσαλικού Θεάτρου, το Θέατρο του Μύλου, τη Φιλαρμονική, τη Δημοτική σχολή χορού , τον κουκλοθίασο “Τιριτόμπα” και το Μουσείο Κούκλας. Στο συγκρότημα υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας, ενώ το καλοκαίρι η αυλή ζωντανεύει με το θερινό σινεμά.
Εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά την πλήρη αποκατάστασή του, το κεντρικό κτήριο, είναι ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για τη μετατροπή ενός βιομηχανικού χώρου σε κέντρο πολιτισμού με την ενεργό συμμετοχή δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά μοντέλα.
Έτσι, το κεντρικό κτήριο του Μύλου σήμερα φιλοξενεί: εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για νέους και παιδιά, εκπαιδευτικούς κύκλους και σεμινάρια τεχνών και τεχνολογίας. παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, μικρά και μεγάλα φεστιβάλ, καινοτόμες προτάσεις στις παραδοσιακές αλλά και στις νέες παραστατικές τέχνες, δράσεις διεθνών ανταλλαγών και κινητικότητας νέων καλλιτεχνών, πρόβες και καθημερινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, νεανική επιχειρηματικότητα, εφαρμογές σε νέες επιστήμες και media.
Συνεργάτες μας είναι: οργανισμοί και φορείς πολιτισμού με ήδη αναγνωρισμένο έργο, κοινωνικές επιχειρήσεις, άτυπες ομάδες νέων καλλιτεχνών, μουσικά συγκροτήματα, μεμονωμένοι καλλιτέχνες που υλοποιούν συγκεκριμένο πρότζεκτ, άτομα ή ομάδες με εξειδίκευση στην πολιτισμική διαχείριση, startup: επιστήμονες, καλλιτέχνες ή ελεύθεροι επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα.
Η παραχώρηση των χώρων είναι δωρεάν. Οι οργανισμοί, οι ομάδες και οι καλλιτέχνες που λειτουργούν εντός του Μύλου και επωφελούνται των υποδομών του, δεσμεύονται ως προς τους στόχους και τις προτεραιότητες του σχεδίου, επιφέροντας μέσα από τη δράση τους μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη (συνεργασίες, προβολή, κοινό κλπ).
Τέλος, η αξιοποίηση του κεντρικού κτηρίου σαν κυψέλη πολιτισμού κλείνει με τη λειτουργία του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, το οποίο εγκαινιάζεται επίσημα την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 από την Υπουργό Πολιτισμού.
Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στο εργοστάσιο, να γνωρίσουν τις φάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου, τα μυστικά της βιομηχανικής επεξεργασίας του σιταριού, καθώς και τους ανθρώπους που δημιούργησαν μια σημαντική αλευροβιομηχανία στην καρδιά της Θεσσαλίας.
Ειδική αίθουσα του Μουσείου αφιερώνεται στον σπουδαίο Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα (1920-2003) και στα έργα του που παρουσιάζουν την καλλιέργεια του σιταριού και τους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.