«Στην Αλβανία συνεχίζεται, δυστυχώς, η πολιτική διακρίσεων κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου αλλά και η ανθελληνική προπαγάνδα, μέσω των σχολικών βιβλίων».
Τα παραπάνω αναφέρει ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Αφορμή για την ερώτηση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε πρόσφατη ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-ΟΜΟΝΟΙΑ», στην οποία καταγγέλλεται ότι συρρικνώνεται ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία χωρίς να καταγράφονται ανάλογοι καθοδικοί δημογραφικοί δείκτες στην μειονότητα.
Ο λόγος είναι η «ελλιπής φροντίδα για τις σχολικές υποδομές, η μη κατάρτιση κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού, η εγκατάλειψη της παιδείας στην ύπαιθρο και την περιφέρεια, η υστέρηση στα σχολικά εγχειρίδια». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «στα Τίρανα επικρατούν αναχρονιστικές λογικές φοβικού συνδρόμου που δεν επιτρέπουν τη διδασκαλία στην ελληνική σε πληθυσμούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, ενώ τα σχολικά βιβλία, κυρίως της ιστορίας και της γεωγραφίας, προάγουν έναν ανθελληνικό εθνικισμό».
Ο κ. Χαρακόπουλος παραπέμπει επίσης σε «δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αλβανική πλευρά, κατά την τελευταία συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Ελλάδας-Αλβανίας, ανακοίνωσε ότι ούτε φέτος θα αλλάξουν τα σχολικά βιβλία, ενώ φέρεται να υποστήριξε πως οι χάρτες που δείχνουν όλη σχεδόν τη βορειοδυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, να είναι αλβανική ότι “δεν ενοχλούν”.
Δυστυχώς, τα βιβλία αυτά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, διδάσκονται τόσο στην Αλβανία -και σε ελληνικής εθνικότητας μαθητές- όσο και στην Ελλάδα, καθώς μοιράζονται στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που παρακολουθούν μαθήματα αλβανικής γλώσσας στις αίθουσες των σχολείων που παραχωρούν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα».
Ο Θεσσαλός πολιτικός καταλήγοντας επισημαίνει ότι «η επικινδυνότητα που εγκυμονεί η διάχυση του εθνικιστικού “δηλητηρίου”, με το οποίο διαποτίζονται οι νέες γενιές, είναι αυτονόητη» και ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
1.Τι θα πράξουν ώστε να πεισθεί η αλβανική κυβέρνηση να ενισχύσει, ως οφείλει, τα σχολεία της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
2. Αν θα θέσουν το θέμα της ελεύθερης διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και εκτός της λεγόμενης μειονοτικής ζώνης στην αλβανική κυβέρνηση.
3. Αν θα θέσουν το ζήτημα της άμεσης αλλαγής των αλβανικών σχολικών βιβλίων που έχουν ανθελληνικό περιεχόμενο, και τι θα πράξουν σε περίπτωση άρνησης.
4. Αν αληθεύει ότι τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που διδάσκονται την αλβανική γλώσσα σε σχολεία που έχουν παραχωρήσει οι δήμοι, διδάσκονται στα βιβλία που μεταφέρονται από την Αλβανία, για τη «Μεγάλη Αλβανία», με χάρτες που περιέχουν την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Αν έχει γίνει έλεγχος τι διδάσκεται σε αυτά τα σχολεία και αν αληθεύουν οι καταγγελίες, τι θα πράξουν επ’ αυτού.