«Η “σφαγή των αμνών”, η μείωση, του πληθυσμού των αιγοπροβάτων, θα έχει ως συνέπεια την μείωση του αιγοπρόβειου γάλακτος από ελληνικές φυλές που είναι πρώτη ύλη για την παραγωγή της φέτας ως ΠΟΠ. Η φέτα, που έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει την κορωνίδατωνεξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, θα καταδικαστεί έτσι σε μαρασμό».
Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. ΣταύροΑραχωβίτη, με αφορμή πληροφορίες που φέρουν την Ε.Ε. να εξετάζει το ενδεχόμενο να πριμοδοτήσει την έξοδο από το επάγγελμα παραδοσιακών αιγοπροβατρόφων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει στην ερώτησή του ότι «η κτηνοτροφία διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα κομβικό ρόλο στην πρωτογενή παραγωγή και αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εγχώριας οικονομίας. Η περιφέρεια και ιδιαίτερα οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές ουσιαστικά ζουν χάρη στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία. Ωστόσο, ο κτηνοτροφικός κλάδος, τα τελευταία χρόνια, δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα, όχι μόνον από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις, που τον οδηγούν σε συρρίκνωση και τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις γάλακτος και φέτας που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα».
Στη συνέχεια, παραπέμποντας σε δημοσιεύματα του Τύπου(εφημερίδα Agrenta 04.01.19, άρθρο του κ. Γιάννη Πανάγου), ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «σαν να μην έφταναν αυτά, όπως πληροφορούμαστε έρχονται και ανησυχητικά “μαντάτα” για τον κτηνοτροφικό κόσμο από την Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτά, στις Βρυξέλλες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, εξετάζεται ενδελεχώς το σενάριο να δοθεί στην επόμενη ΚΑΠ 2020-2027, γενναία πριμοδότηση για την ομαλή έξοδο από το επάγγελμα παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων. Το ζήτημα αυτό θυμίζει ότι έγινε στον καπνό πριν μερικά χρόνια. Η ΕΕ φέρεται να εξετάζει εν κρυπτώ το ανωτέρω ενδεχόμενο, διερευνώντας το κόστος που προκαλεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό η στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων και το κοινωνικό κόστος από την εγκατάλειψη της δραστηριότητας.Είναι εύλογη, λοιπόν, η ανησυχία των κτηνοτρόφων που μένουν εμβρόντητοι με αυτές τις πληροφορίες και ζητούν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλήγοντας στην ερώτησή του, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό
1. Αν εξετάζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο να δοθεί στην επόμενη ΚΑΠ 2020-2027 πριμοδότηση για την έξοδο από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων, αν ο ίδιος συμμερίζεται αυτή την προοπτική κιαν όχι, σε ποιες ενέργειές έχεi προβεί ώστε να αποτραπεί αυτό το αρνητικό για την κτηνοτροφία μας ενδεχόμενο.
2. Ποια η άποψή του για την κατάρρευση στις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποκατασταθεί η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, που έχει κατρακυλήσει σε πρωτοφανείς χαμηλές τιμές.