«Η Εκκλησία στηρίζει τον θεσμό της οικογένειας, όχι μόνο με το κήρυγμά της αλλά και έμπρακτα, με συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως στη Θράκη, με το πρόγραμμα ενίσχυσης του τρίτου παιδιού των χριστιανικών οικογενειών». Τα παραπάνω σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της βουλής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ. Παύλο, κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός έδειξε ενδιαφέρον «αν παρά την κρίση υπάρχει σχέδιο επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος και σε άλλες περιοχές που έχουν φοβερή δημογραφική κάμψη», όπως τα Γρεβενά, όπου «οι θάνατοι είναι τριπλάσιοι από τις γεννήσεις». Επιπλέον, συνεχάρη τον ιεράρχη «για το πρόγραμμα που έχετε αναλάβει στη μητρόπολή σας -και μακάρι να βρει μιμητές και αλλού- της εγκατάστασης πολύτεκνων οικογενειών στα χωριά που πραγματικά ερημώνουν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στα επόμενα 20, 30 χρόνια δεν θα βρίσκουμε αναμμένα φώτα στα χωριά. Εγώ πολιτεύομαι σε ένα νομό, ο οποίος έχει ακόμη ζωντάνια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν χωριά στα οποία περνάμε το βράδυ, επιστρέφοντας από επισκέψεις και περιοδείες και βλέπουμε όλο και λιγότερα φώτα κάθε χρόνο σε σπίτια να ανάβουν».
Δημογραφικός κατήφορος…
Ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή την παρατήρηση της προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ασφάλειας κ. Δανέλλη- Μυλωνά ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αύξηση των τροχαίων» ζήτησε «να υιοθετήσουμε θετικά υποδείγματα από άλλες χώρες για την ανάσχεση του δημογραφικού κατήφορου». Ενώ, απευθυνόμενος στον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ κ. Αθανασόπουλο, υποστήριξε ότι «πέρα από την εντατικοποίηση των ελέγχων, το πιο σημαντικό, το οποίο μακροπρόθεσμα έχει θετικότερα αποτελέσματα, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Θα πρέπει να δούμε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβετε δράσεις με μεγαλύτερη ένταση για την διαμόρφωση της κατάλληλης οδηγικής αγωγής».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τη Γενική Γραμματέα Ισότητας κ. Κούβελα να καταθέσει «συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης της προσωπικής και οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή των γυναικών».
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφορικά με το ζήτημα που έθεσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τριτέκνων κ. Χριστοθανόπουλος, για την εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους είπε ότι «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν πρόνοιες της πολιτείας για τη στήριξη πολυμελών οικογενειών, όπως είναι και οι τρίτεκνες».
Το επίδομα στην… ΠΑΣΕΓΕΣ
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, είπε ότι θυμάται «την συνεργασία με τον κ. Θεοτοκάτο όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναπληρωτής υπουργός, και τότε είχα ζητήσει τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίες χρηματοδοτούντο μέσω του ΕΛΓΑ και δεν έδιναν ποτέ λογαριασμό. Όταν, λοιπόν, τους έστειλα στον οικονομικό εισαγγελέα για τα 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν από το 1994 έως το 2011, χωρίς να δώσουν ποτέ λογαριασμό, είπα ότι εγώ δεν ξαναϋπογράφω τη χρηματοδότησή τους και σε συνεννόηση με τον τότε Πρωθυπουργό είχαμε εξαγγείλει τη στήριξη με το ποσό αυτό περίπου 5.000 πολυτέκνων οικογενειών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Μετά την αποχώρησή μου από την κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους -τη διαφωνία μου με την ιστορία του φρέσκου γάλακτος- δεν είδα να έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια, και αιφνιδίως την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στα αφτιά μου η πληροφορία ότι τελικά εκταμιεύτηκαν από το ταμείο του ΕΛΓΑ, 1.800.000 ευρώ για την ΠΑΣΕΓΕΣ, μια οργάνωση υπό εκκαθάριση, μια οργάνωση που ουσιαστικά δεν υφίσταται. Πραγματικά η “πρώτη φορά αριστερά” δεν σταματάει να μας εκπλήσσει».
Χαρακτήρισε «εμπεριστατωμένο» το υπόμνημα της ΑΣΠΕ «γιατί καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν οικονομικό κόστος. Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, αλλά οι προτάσεις που δεν έχουν οικονομικό κόστος νομίζω ότι μπορούν να υιοθετηθούν. Επίσης, θέτει και το αίτημα της επανόδου των μέτρων εκείνων που ίσχυαν προ κρίσης, έστω με συμβολικό χρηματικό τίμημα, δείχνοντας, όμως, μια κατεύθυνση ότι τώρα είναι αυτή η οικονομική δυνατότητα της πατρίδας και αύριο που τα πράγματα θα βελτιωθούν, θα υπάρξει μια άλλη αντιμετώπιση».
Δημοτικά τέλη
Ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής συμφώνησε με τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ κ. Χιωτάκη ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα εθνικό στρατηγικό πλάνο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος». Ενώ, ζήτησε να πληροφορηθεί «αν ως ΚΕΔΕ, έχετε κάποια οδηγία στα μέλη σας, να έχουν μια διαφορετική πολιτική απέναντι σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, αν υπάρχει μια κατεύθυνση για την ίδρυση περισσότερων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, γιατί πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με χιλιάδες παιδιά, για τα οποία κάθε χρόνο δίνουμε μάχη αν θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, όπως έθιξε και η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος κ. Τσότρα, η οποία αναφέρθηκε σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα και διατύπωσε και μια σκληρή αλήθεια ότι η μητρότητα δεν θεωρείται κοινωνική αξία στην Ελλάδα! Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν είχαμε πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα, της υποαπασχόλησης, της ελαστικής εργασίας και τις συνέπειες που έχουν στη μητρότητα των γυναικών, για να δούμε πως μπορούμε σε επίπεδο νομοθετικό να παρέμβουμε».
Χαρακόπουλος: Μέτρα για δημογραφικό πριν σβήσουν τα φώτα σε όλα τα χωριά!
Λάρισα | 05 Οκτ 2017, 19:27
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.