«Ενώ κατά την περίοδο 2010-2014 σχηματίστηκαν 429 δικογραφίες κι έγιναν 465 συλλήψεις στις εγκαταστάσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στους περιβάλλοντες χώρους, για ναρκωτικά, ληστείες και παρεμπόριο, κατά την περίοδο 2015-2018 καταγράφηκαν μόνον 129 δικογραφίες και 131 συλλήψεις. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μείωση που ξεπερνά το 70%, η οποία δεν δικαιολογείται από την αύξηση της εγκληματικότητας και της γενικής ανομίας».
Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που απευθύνει προς τους υπουργούς Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει στην ερώτησή του ότι «η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει επισημανθεί τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από φορείς καθηγητών και φοιτητών –με πιο πρόσφατη την επιστολή της “Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης κατά των Ναρκωτικών” του ΑΠΘ- ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο, εξαιτίας της έξαρσης της πάσης φύσεως ανομίας και εγκληματικότητας.
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, ο “νόμος Γαβρόγλου” για το άσυλο έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια ως “ασπίδα προστασίας” για παράνομα στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι εντός των χώρων του Πανεπιστημίου μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα, χωρίς τον φόβο της σύλληψης. Αυτό έχει ως φυσιολογική συνέπεια την όξυνση του φαινομένου και την συνακόλουθη επιδείνωση του περιβάλλοντος, εργασίας και σπουδών, για διδάσκοντες, διοικητικούς υπαλλήλους και, κυρίως, φοιτητές.
Δυστυχώς, στις έως τώρα αιτιάσεις και εκκλήσεις μας για την λήψη άμεσων μέτρων, με πλέον επείγον αυτό την κατάργησης του εκτρωματικού “νόμου Γαβρόγλου”, η κυβέρνηση απαντά με χαρακτηριστική απαξίωση για την σοβαρότητα της κατάστασης. Ωστόσο, η πραγματική ζοφερή εικόνα δεν κρύβεται. Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου (“Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, 16.12.18) καταγράφουν την τεράστια μείωση των συλλήψεων στις εγκαταστάσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στους περιβάλλοντες χώρους, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ως εκ τούτου, εύλογα προκύπτουν απορίες για τους λόγους αυτής της κατακόρυφης μείωσης, που αναμφίβολα συνδέεται με την εμφανή απουσία βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείων να επιληφθούν του μεγάλου αυτού προβλήματος».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι της μείωσης των συλλήψεων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015-2018, ενώ η παραβατικότητα κατά την ίδια περίοδο έχει παρουσιάσει αύξηση.
2. Αν θα συνεχίσουν την πολιτική ανοχής στην ακραία παραβατικότητα που παρατηρείται στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.
3. Αν θα καταργήσουν τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο, που αποδεδειγμένα προσφέρει ασπίδα προστασίας σε παράνομες ενέργειες εντός των πανεπιστημιακών χώρων.