«Χαίρομαι γιατί στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής διαλύονται ψευδαισθήσεις ορισμένων, ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών -παράτυπων οικονομικών μεταναστών- που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, μπορεί να λύσει το δημογραφικό στην Ελλάδα ή την Ευρώπη». Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλή για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης, κ.Μάξιμος Χαρακόπουλοςμιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί «της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το δημογραφικό».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε για το δημογραφικό ότι «οι συνέπειες θα είναι δραματικές σε όλους τους τομείς, από την εθνική ασφάλεια μέχρι το ασφαλιστικό σύστημα ή το σύστημα υγείας. Μια χώρα με περισσότερους παππούδες από εγγόνια δεν μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Μια χώρα που το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των εξήντα πέντε, μια χώρα με μεγάλο ποσοστό υπερήλικων, για ποια οικονομία και για ποιες προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να μιλά;» και πρόσθεσε ότι «το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό.
Αν αρκούσαν μόνο τα επιδόματα για την αντιμετώπιση του, δεν θα είχε οξύ δημογραφικό πρόβλημα η γηραιά Ήπειρος, η Ευρώπη, που είναι γηρασμένηή η Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα το Πακιστάν και η Ινδία ή οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες έχουν υψηλή γεννητικότητα. Είναι -θα έλεγα- πρόβλημα του δυτικού κόσμου, αυτού που κάποτε λέγαμε ‘‘χριστιανική Δύση’’, το δημογραφικό και έχει να κάνει πρωτίστως με αξίες και πρότυπα ζωής. Και θα πρέπει να αναρωτηθούμε και εμείς τι πρότυπα και τι αξίες περνούμε στα νέα παιδιά, στις νέες γενιές από τα σχολικά βιβλία μέχρι τις τηλεοπτικές εκπομπές».
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «εύλογα θεωρούμε το δημογραφικό ως το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα. Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησαν οι εργασίες της Επιτροπής μας πριν ενάμιση χρόνο, δεν συμμερίζονταν αυτήν την άποψη όλοι.
Αν ανατρέξει κανείς στα Πρακτικά των πρώτων συνεδριάσεων, θα δει τοποθετήσεις συναδέλφων να χαρακτηρίζουν συντηρητικές εμμονές τις απόψεις αυτές που σας παρουσιάζω, να μιλούν και να μας εγκαλούν ότι υπερβάλλουμε και κινδυνολογούμε και επιχειρούμε να επαναφέρουμε συντηρητικά στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία. Και ήρθε το πόρισμα, βεβαίως, της Επιστημονικής Επιτροπής για να διαλύσει ψευδαισθήσεις και να δείξει πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή εφησυχασμού».
Οι δημογραφικοί δείκτες σε Ελλάδα και Τουρκία
Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα τηδιαφορετική πορεία των δημογραφικών δεδομένων σε Ελλάδα και Τουρκία λέγοντας ότι «το 1928, στην απογραφή που έγινε στην Ελλάδα, βρεθήκαμε κοντά στα έξι εκατομμύρια και οι εξ ανατολών γείτονές μας στα δεκατρισήμισι, κάτι παραπάνω από το διπλάσιο. Σήμερα η χώρα μας είναι δέκα-έντεκα εκατομμύρια με έναν πληθυσμό, όπως είπαμε, από τους πλέον γηρασμένουςστην Ευρώπη και οι εξ ανατολών γείτονές μας είναι ογδόντα εκατομμύρια. Η προβολή όλων των δημογράφωνγια το 2050 είναι ότι θα είμαστε κάπου επτάμισι-οχτώ εκατομμύρια και, βεβαίως, οι εξ ανατολών γείτονες πολύ περισσότεροι».
Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό παρουσίασε μία ολοκληρωμένη δέσμη έξι αξόνων εκ μέρους της ΝΔ:
• Μείωσητου κόστους απόκτησης παιδιού, με μέτρα όπως η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και η μείωση της φορολόγησης για κάθε παιδί.
• Στήριξητων εργαζόμενων γονέων και κυρίως των εργαζόμενων γυναικών.
• Θεσμικάμέτρα, όπως η δημιουργία του Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή -όπως υπάρχει το Γραφείο Προϋπολογισμού.
• Μέτραπροώθησης της ενεργούς γήρανσης, όπως είναι η προληπτική ιατρική και η αγωγή υγείας.
• Στήριξητων μεγάλων οικογενειών, των πολυμελών οικογενειών, πολυτέκνων και τριτέκνων.
• Αντιστροφή του braindrain, της φυγής των νέων.
Χαρακόπουλος: Χώρα με περισσότερους παππούδες από εγγόνια δεν έχει μέλλον!
Λάρισα | 05 Μαρ 2019, 18:44
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.