Ενα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της Λάρισας, κάτω από το οποίο ενδέχεται να βρεθεί το ιερό του Διονύσου (!), κατεδαφίζει ο δήμος για να «ανασάνει» το αρχαίο θέατρο και να «καθαρίσει» η περιοχή από περίπου δέκα μικρά ισόγεια καταστήματα που βρίσκονται πλέον σε άθλια κατάσταση στην περιοχή.
Τα κτίρια στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας πάνω θα κατεδαφιστούν για να ανασάνει το αρχαίο θέατρο. Κάτω, η οδός Βενιζέλου. Το οικόπεδο που θα κατεδαφιστεί είναι αυτό που φαίνεται στα αριστερά με το τριώροφο γκρι κτίριο με γυαλί
Τα κτίρια στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας πάνω θα κατεδαφιστούν για να ανασάνει το αρχαίο θέατρο. Κάτω, η οδός Βενιζέλου. Το οικόπεδο που θα κατεδαφιστεί είναι αυτό που φαίνεται στα αριστερά με τ
Ο Δήμος Λάρισας έχει δεσμεύσει κοντά στα 7 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, χρήματα που θα δοθούν για τις απαλλοτριώσεις και την αναμόρφωση της περιοχής.
Το οικοδομικό τετράγωνο περικλείεται από τις οδούς Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Υδρας, είχε χαρακτηριστεί από τη δεκαετία του '80 κοινόχρηστος χώρος και η απόφαση για την κατεδάφιση ήταν αρκετά παλιά, ωστόσο τώρα ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και βρέθηκαν τα χρήματα.
«Η απόφαση μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, είναι μια σπουδαία ενέργεια του δήμου που θα δώσει ανάσα στο θέατρο και θα επιτρέπει πρώτα απ' όλα την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό» λέει στο «Εθνος» ο αρχαιολόγος και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου, Αθανάσιος Τζαφάλιας.
Ο κ. Τζαφάλιας έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην αποκάλυψη και την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, το οποίο ανασκάπτει εδώ και 30 χρόνια, ενώ όπως σημείωσε είναι πολύ πιθανόν κάτω από τα καταστήματα που θα γκρεμιστούν να εντοπιστεί ένα σπουδαίο εύρημα.
«Το ιερό του Διονύσου ήταν κοντά στο αρχαίο θέατρο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει ίχνη του. Δεν αποκλείω να ήταν σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, αλλά ακόμη και αν δεν είναι εκεί, σίγουρα στο σημείο θα υπάρχουν θαμμένα κομμάτια του θεάτρου που μας είναι πολύτιμα και απαραίτητα για να ολοκληρώσουμε την αναστήλωσή του» δηλώνει ο κ. Τζαφάλιας.
Ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, χαρακτηρίζει την κατεδάφιση του τετραγώνου «έργο πνοής, που εντάσσεται στον σχεδιασμό της πόλης της επόμενης 15ετίας» και δεσμεύεται ότι αυτό θα γίνει εντός του 2017.
«Η Λάρισα έχει τη χαρά να διαθέτει, στην κυριολεξία στο κέντρο της πόλης, ένα από μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της χώρας και το μοναδικό των Βαλκανίων που βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Οπως γίνεται αντιληπτό, η υπόθεση του αρχαίου θεάτρου συνδέεται άρρηκτα με την αναπτυξιακή πορεία της Λάρισας τα επόμενα πολλά χρόνια. Κεντρικό και κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού μας είναι η συνέχιση των εργασιών, ώστε σύντομα αυτό να καταστεί λειτουργικό» λέει ο κ. Καλογιάννης στο «Εθνος» και προσθέτει: «Σ' αυτήν τη μεγάλη και σημαντική προσπάθεια περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου ακριβώς μπροστά από το μνημείο, μετά την κατεδάφιση ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου, που θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα του κέντρου της πόλης και θα δώσει τη δυνατότητα στο μνημείο να ''αναπνεύσει'' ακόμα περισσότερο».
Σημειώνεται ότι το οικοδομικό τετράγωνο που θα κατεδαφιστεί βρίσκεται στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Λάρισας, μπροστά ακριβώς από το αρχαίο θέατρο, και σήμερα βρίσκονται εκεί κάποια μικρά καταστήματα. Η εικόνα είναι άθλια, τα μαγαζιά είναι άναρχα δομημένα, δεν ακολουθούν κάποιο αρχιτεκτονικό μοτίβο.
Από τα 6,8 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο, περίπου 6 θα δοθούν σε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες για τις απαλλοτριώσεις, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την αναμόρφωση του χώρου. Στη θέση του σημερινού οικοδομικού τετραγώνου δεν θα γίνει κάτι, ο χώρος θα καθαριστεί από τα μπάζα και θα διαμορφωθεί ως μία ακόμη είσοδος προς το θέατρο. Την ίδια ώρα αναμένεται το «πράσινο φως» από το υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση των 300.000 ευρώ που δίνει ο Δήμος Λάρισας για τη συνέχιση των εργασιών στο αρχαίο θέατρο, και οι αρχαιολόγοι και μηχανικοί εκτιμούν ότι όταν εκταμιευτούν τα χρήματα και ολοκληρωθεί ένα συμπληρωματικό κομμάτι της αναστήλωσης περισσότερο από το 50% του θεάτρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
Η ιστορία του
Το θέατρο του 3ου π.Χ. αιώνα που έγινε αρένα
Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε το πρώτο μισό του 3ου π.Χ. αιώνα, στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Λειτούργησε για έξι αιώνες, μέχρι το τέλος του 3ου ή τις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, και έχει τέσσερις κύριες οικοδομικές φάσεις. Η τελευταία από αυτές ήταν στο τέλος του 2ου - αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα, όταν ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Τότε έγιναν εκτεταμένες μετατροπές που οδήγησαν στη δημιουργία ενός κυκλικού κλειστού χώρου-αρένας για την τέλεση επικίνδυνων για τους θεατές αγωνισμάτων, τα οποία πιθανότατα περιλάμβαναν και θηριομαχίες. Τον 7ο μ.Χ. αιώνα ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε ακόμα πιο σοβαρές ζημιές, οι οποίες είναι μέχρι σήμερα εμφανείς στους τοίχους της σκηνής, ενώ οδήγησε στη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του.
ΕΘΝΟΣ (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ)