Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, υγειονομικοί της Λάρισας, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλήνιας πανυγειονομικής απεργίας.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας Γ. Νταφούλης, ενώ στην παράσταση συμμετείχαν ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισα και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της παράστασης :
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας παρά την προσπάθεια τους να παρουσιάσουν το μαύρο-άσπρο για την κατάσταση του ΕΣΥ, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν! Η καθημερινότητα που βιώνουμε οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στο Δημόσιο Σύστημα υγείας είναι αμείλικτη:
· Το 50% των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της Λάρισας παραμένουν κλειστές λόγω ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγους.
· Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στους ήδη απαρχαιωμένους οργανισμούς η περικομμένους (όπως των Ιατρών του ΓΝΛ) αγγίζει το 35%, ενώ και οι όποιες προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν καν τον αριθμό των αποχωρήσεων.
· Το 40% των εργαζόμενων δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και βρίσκεται συνεχώς υπό το καθεστώς απόλυσης.
· Οι απολαβές των ιατρών ΕΣΥ παραμένουν χαμηλές, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που φτάνουν ως και 50% των απολαβών και οι κυβερνήσεις αρνούνται να τις εφαρμόσουν.
· Κέντρα Υγείας Υποβαθμισμένα που πραγματοποιούνται Διακομιδές του τρόμου χωρίς καμία επιστημονική και νομική υπόσταση.
Όλα αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα των πράξεων της κυβέρνησης που υλοποιεί τη στρατηγική που περιλαμβάνει τον περιορισμό της κρατικής δαπάνης και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Αυτή η διαχρονική πολιτική, την οποία η σημερινή κυβέρνηση μεγιστοποίησε πιο σκληρά και κυνικά από ποτέ, οδήγησε τα δημόσια νοσοκομεία αντί να προσφέρουν …να πουλάνε χειρουργεία και εξετάσεις, τον λαό να βγάζει από την τσέπη του 5,9 δισ. για πληρωμές Υγείας, τους επιχειρηματίες της Υγείας να μετρούν τζίρο 2 δισ. ευρώ (από 890 εκατ. ευρώ το 2020) και εσχάτως τις τιμές των φαρμάκων να αυξάνονται κατά 450%.»
Aρης Ψύχας (ertnews.gr )