Ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη: Οι μεγάλες αλλαγές», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το μέλλον της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και πλήθους υπουργών, βουλευτών και δικαστικών λειτουργών.
Oπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον υπουργό δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, μια μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αυστηρότερη αντιμετώπιση των θυτών ενδοοικογενειακής βίας και στην αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων.
Με γνώμονα την χρονική προτεραιοποίηση αυτών των υποθέσεων στα δικαστήρια, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων και την απονομή δικαιοσύνης χωρίς καθυστερήσεις.
Ακόμη, ανακοινώθηκε η αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των φοιτητών στις νομικές σχολές, με έμφαση στους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά νομικών, που θα συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση με πρακτικές δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του νέου Δικαστικού Χάρτη, από τον υφυπουργό δικαιοσύνης κ. Μπούγα. Ενός εμβληματικού έργου που είχε οραματιστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1911, αλλά γίνεται πραγματικότητα έναν αιώνα μετά. Με την ενοποίηση των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων, διπλασιάζεται ο αριθμός των δικαστών που θα χειρίζονται ποινικές και αστικές υποθέσεις, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης.
Η επένδυση στις υποδομές της Δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης να αγγίζει τα 220 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά τα 400 εκ. ευρώ.
Προγραμματίζεται η κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε οκτώ πόλεις και η ριζική ανακαίνιση άλλων δέκα, δίνοντας νέα πνοή στον θεσμό της Δικαιοσύνης.
Μια καινοτόμος παρέμβαση που παρουσιάστηκε ήταν η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Όπως τονίστηκε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη κρίση, αλλά θα λειτουργήσει ως εργαλείο που θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των δικαστών.
Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές αποτελεί και η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και στην αποσυμφόρηση της.
Αμέσως μετά την εκδήλωση ο κ. Καπετάνος δήλωσε: «Η Δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ένας θεσμός, είναι ο πυλώνας κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Με τις αλλαγές που προωθούμε, δίνουμε τέλος σε παθογένειες δεκαετιών, θωρακίζουμε τα δικαιώματα του πολίτη και διασφαλίζουμε την ταχύτητα και την αξιοπιστία στις δικαστικές διαδικασίες, καθιστώντας εμβληματικά την Ελλάδα ως ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.»