«Η αριστερά δεν φημίζεται για την στενή σχέση της με το ρεαλισμό. Γι’ αυτό και είναι σκληρή η προσγείωση στην οδυνηρή πραγματικότητα. Την απόσταση των θεωρητικών προσεγγίσεων με τη δρώσα πολιτική την βιώνουν σήμερα οι βουλευτές που έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται γιατί εξαπατήθηκαν από την αριστερά».
Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης. Μάλιστα, για το νομοσχέδιο αυτό της κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «από την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο το Γενάρη, περάσαμε το Σεπτέμβρη στο ‘‘παράλληλο πρόγραμμα’’ και τα ‘‘ισοδύναμα’’, που θα θεράπευαν κάθε επώδυνο μέτρο του τρίτου μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο τρόπος που κατετέθη και αποσύρθηκε, μετά την αξίωση της τρόικας, είναι ενδεικτικός της ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Θυμίζω ότι δεν υπήρχε καν κοστολόγηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Εξαπατήσατε και τους αγρότες!
Ο Θεσσαλός πολιτικός σχετικά με την κοινωνική αναστάτωση που επικρατεί, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακάλυψε, για πρώτη φορά, έκτροπα σε βάρος βουλευτών, ίσως γιατί τώρα τυγχάνει να αφορούν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «όταν η καταδίκη των φαινομένων βίας, των προπηλακισμών πολιτικών αντιπάλων, και του χουλιγκανισμού στο δημόσιο διάλογο, δεν είναι ομόθυμη και χωρίς αστερίσκους, το τέρας του λαϊκισμού στο τέλος δαγκώνει και εκείνους που το εξέθρεψαν». Στρεφόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε «βεβαίως, καταφέρατε το ακατόρθωτο. Επιδιώξατε να ενεργοποιήσετε τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, αλλά πετύχατε να ενώσετε το κίνημα της γραβάτας με τα τρακτέρ της αγροτικής οργής». Και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είπε με νόημα «Δυστυχώς, κ. Αποστόλου, αν δεν ζήσει κανείς το χειρότερο δεν συνειδητοποιεί την αξία αυτού που είχε!».
Προσχηματικός ο διάλογος για την παιδεία
Σχετικά με τα ζητήματα που άπτονται της εκπαιδευτικής πολιτικής, ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση με πανηγυρικό τρόπο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Εξαρχής εκφράστηκαν από τους φορείς της εκπαίδευσης επιφυλάξεις ότι ο διάλογος αυτός είναι προσχηματικός, αποσπασματικός και άλλοθι για την επιβολή προειλημμένων αποφάσεων. Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για να επιβεβαιώσει αυτές τις ενστάσεις και να υπονομεύσει και τη δική μας παρουσία στο διάλογο. Απροσχημάτιστα, χωρίς καμία διαβούλευση, καταθέτει αποσπασματικές ρυθμίσεις για τις οποίες δεν υπάρχει κανένας χαρακτήρας επείγοντος». Και κατέληξε ερωτώντας «αν αυτά είναι μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει, έτσι κι αλλιώς, προς τι ο διάλογος; ».
Η κυβερνητική αδράνεια στην εκπαίδευση…
Ειδικότερα ο κ. Χαρακόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε:
• Στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την Ενισχυτική Διδασκαλία καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν υλοποιούνται προγράμματα ενίσχυσης των αδύναμων μαθητών.
• Στις ρυθμίσεις για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, «όπου ακολουθείται η τακτική των μπαλωμάτων. Ανέφερε ενδεικτικά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, η οποία ξεπερνά και εκλεγμένη σύγκλητο, αποφασίζοντας για τον τρόπο επιλογής των φοιτητών, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για ίση πρόσβαση και αντικειμενικότητα του συστήματος επιλογής, που διασφάλιζε η κλήρωση».
• Στην «προκλητική» διάταξη που «καταργεί αδικήματα για τα οποία μέλος ΔΕΠ απέχει υποχρεωτικά από την άσκηση των καθηκόντων του, όπως είναι η ψευδορκία και εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία».
• Στη «δημιουργία μιας νέας γενιάς συμβασιούχων στην καθαριότητα των πανεπιστημίων, που θα επιφέρει η δυνατότητα μεταφοράς πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για υπηρεσίες καθαριότητας, από τις Συγκλήτους στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας Ανώτατων Ιδρυμάτων για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου».
• Στις ρυθμίσεις για τον «ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης που αφορούν άνω του 10% του γενικού μαθητικού πληθυσμού, οι οποίες έρχονται χωρίς κανένα διάλογο, αιφνιδιάζοντας αρνητικά εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς».