Τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς που οδηγούν σε σοβαρή απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς αχλαδιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας «Κρυστάλι», η οποία καλλιεργείται κατά κόρον στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου, θέτουν αγρότες από τα Πλατανούλια του δήμου Τυρνάβου.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό «Φρουτοπηγή» κ. Κώστας Μαλάκος, «φέτος τα αχλάδια ποικιλίας «Κρυστάλι» είχαν μια πολύ άσχημη χρονιά. Το κόστος καλλιέργειας διπλασιάστηκε σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ η τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά περίπου στο 50%. Τα αχλάδια πολύ καλής ποιότητας κατάφεραν να πωληθούν στα 35 λεπτά το κιλό αλλά ήταν λίγες ποσότητες. Τα περισσότερα έφυγαν από τον παραγωγό με μέση τιμή στα 25 λεπτά το κιλό. Πολλά με ποιοτικά προβλήματα (μέγεθος ή χαλαζόπληκτα) πήγαν για χυμό με τιμή 13 - 13 λεπτά, αό τα οποία στον παραγωγό κατέληξαν περίπου 3 - 4 λεπτά. Ζητάμε μια οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση και μια στήριξη για την φετινή απώλεια του εισοδήματός μας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για το θέμα».
Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων ανέφεραν ότι το μείζον πρόβλημα για το σύνολο των παραγωγών των εν λόγω αχλαδιών στην καλλιεργητική περίοδο που τελείωσε, ήταν η πώληση των προϊόντων τους στο εμπόριο σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από ότι τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για την καλλιέργεια. Όπως εξήγησαν, επίσης, σοβαρά ζητήματα αποτελούν η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακή κρίσης που βιώνει όλη η Ευρώπη και η αύξηση των ημερομισθίων των εργατών γης, που προκλήθηκε από την έλλειψή τους.
Επιπροσθέτως, το αχλάδι «Κρυστάλι» δεν έχει διεξόδους μέσω εξαγωγών αλλά καταναλώνεται εγχώρια. Καθότι η τιμή του προϊόντος στον καταναλωτή δεν μειώνεται, παρά τη μείωση των τιμών αγοράς από τον παραγωγό, η εγχώρια κατανάλωση δεν αυξάνεται και συνεπώς δημιουργείται ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και απειλεί ευθέως την επιβίωση των ίδιων των καλλιεργητών.
Τέλος, τόνισαν ότι ο κύριος όγκος της καλλιέργειας πανελλαδικά εντοπίζεται στα Πλατανούλια και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Τυρνάβου, και φέτος, σημαντικές ποσότητες αχλαδιών έμειναν ασυγκόμιστες στα δένδρα λόγω της περιορισμένης ζήτησης και τις χαμηλές τιμές που προσέφερε το εμπόριο. Συνεπώς, το εισόδημα πολλών αγροτικών οικογενειών έχει πληγεί σημαντικά και ζήτησαν παρεμβάσεις προς την πολιτεία, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιούργησε η ανέλπιστα χαμηλή τιμή των εν λόγω αχλαδιών φέτος.
Με πληροφορίες από agrotypos.gr