«Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να μας ευαισθητοποιεί και να μάς υπενθυμίζει την υποχρέωση να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το περιβάλλον, αφού από αυτό εξαρτάται η ζωή όλων μας.
Η πανδημία έδειξε πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες της απώλειας του οικοσυστήματος, αφού μειώνοντας την περιοχή του φυσικού οικοτόπου για τα ζώα, δημιουργούμε ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των παθογόνων - συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.
Για τον λόγο αυτό, η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως κεντρικό μήνυμα "Επανασχεδιασμός – Επαναδημιουργία -Αποκατάσταση", με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σημαίνει πρόληψη, διακοπή και αναστολή αυτής της ζημιάς - από την εκμετάλλευση της φύσης στην επούλωση της. Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος (2021-2030).
Μόνο με υγιή οικοσυστήματα μπορούμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να σταματήσουμε την κατάρρευση της βιοποικιλότητας.
Ο Δήμος Τεμπών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τονίζει ότι το περιβάλλον είναι βασικός συντελεστής της βιώσιμης ανάπτυξης που αλληλεπιδρά με τους άλλους δύο, την κοινωνία και την οικονομία. Επομένως, η υποβάθμιση και η επιδείνωση της κατάστασής του έχει επιπτώσεις και επιβραδύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί σήμερα ισχυρή απαίτηση των τοπικών κοινωνιών στη χώρα μας», αναφέρει ο δήμαρχος Γιώργος Μανώλης.
«Το περιβάλλον, στο πλαίσιο μιας ολιστικής αναπτυξιακής προσέγγισης, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ η υποβάθμισή του από διάφορες αιτίες (πλαστικά απορρίμματα, κλιματική αλλαγή κ.α.) είναι μια σύγχρονη και διαρκώς αυξανόμενη απειλή. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο υδατικό περιβάλλον. Στη χώρα μας, έχουμε ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από αστικές, γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις και υπεραντλήσεις που εγκυμονούν κινδύνους υφαλμύρινσης και εξάντλησης των αποθεμάτων. Η προστασία του υδατικού περιβάλλοντος προϋποθέτει την ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού και του εθνικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και των αρχών της πρόληψης, του ελέγχου στην αιτία της ρύπανσης και της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει».
Υπενθυμίζουμε, στην Πολιτεία, ότι οι Δήμοι είναι από τους κύριους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται όχι μόνο η ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, αλλά και η συγκρότηση ορθολογικής πολιτικής διαχείρισης του, ο συντονισμός και η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των φορέων, η έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών», τονίζει ο Δήμαρχος.