Η Επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια πολυδιάστατη διαδικασία.
Η Ελληνική Επανάσταση κατέχει πολύ σημαντική θέση στην Ελληνική ιστορική κουλτούρα, στη συλλογική και δημόσια μνήμη.
Μπορεί να εμπνέει, να καθοδηγεί τα βήματά μας, να ζωντανεύει την πίστη, την περηφάνια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση.
Τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας, το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής, τον πατριωτισμό τους.
Πραγματικά τα 200 χρόνια που πέρασαν, οι πρόγονοι μας πέτυχαν πολλά.
Σήκωσαν ανάστημα απέναντι σε δύσκολους καιρούς, αναμετρήθηκαν με το εσωτερικό μας έρεβος σε ανούσιες αδελφομαχίες, αναζήτησαν την επιβίωση τους μέσα από οδυνηρούς πολέμους, χρεοκοπίες και μαζικές καταστροφές.
Που πάμε όμως από εδώ και πέρα;
Αυτό το ερώτημα έχει μεγάλη σημασία σήμερα.
Από χρόνια είχαμε υποψιαστεί ότι ο 21ος αιώνας έφερνε μαζί του νέου τύπου κρίσεις κατά συρροή αναστατώσεις που επηρέασαν καθαρά την αρχιτεκτονική της παγκοσμιοποίησης.
Το 2020 αποκάλυψε το πόση ισχύ έχει το απρόβλεπτο.
Η πολιτική, οι παραδοσιακοί θεσμοί, οι κοινωνικές συνήθειες και οι προσωπικοί σχεδιασμοί αιφνιδιάστηκαν και απροσανατολιστήκαν.
Οι επετειακοί εορτασμοί αποτελούν αφορμή αναστοχασμού για όσα έχουν παρέλθει αλλά και προβολής στο μέλλον για όσα έρχονται.
Αυτή η διπλή λειτουργία των επετείων γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν αυτές εορτάζονται σε συγκυρίες έντονης υγειονομικής, οικονομικής, γεωπολιτικής κρίσης και αλλεπάλληλων κλυδωνισμών.
Η συγκυρία επιβάλλει ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, συσπείρωση σε στόχους που είναι κοινοί, στήριξη του Δημοσίου συστήματος Υγείας, της Παιδείας, της καινοτομίας του πολιτισμού, του επαναπροσδιορισμού της σχέσης του συλλογικού με το ατομικό, του κράτους δικαίου σε συνάρτηση με τις ανάγκες των πολιτών.
Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, να σηκώσουμε ψηλά την Πατρίδα μας και να τιμήσουμε δεόντως τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.