Ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, 7η χρονιά κατά σειρά στη Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης , που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.
Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίουέως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, γιανα προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.
Πρόγραμμα Ιουνίου
20/6 ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ : Το ημερολόγιο του Ιουνίου. Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι. Για όλα τα παιδιά.
21/6 ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Όλα αρχίζουν από εδώ : Ο εγκέφαλος .Θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, μετράμε με αυτό το καταπληκτικό όργανο μέσα στο κεφάλι μας. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα. Για παιδιά 8- 12 ετών.
22/6 ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ :Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα! Για παιδιά 8-12 ετών.
23/6 «ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ :Από το μηδέν ως το δέκα .Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα. Για παιδιά 4-6 ετών.
26/6 ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ :Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες . Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Φτιάχνοντας έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι τις προσκαλείτε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους. Για όλα τα παιδιά.
27/6 ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα ; Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί; Για παιδιά 7-12 ετών
28/6 ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ .Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας. Για παιδιά 6-12 ετών.
29/6 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ : Ντετέκτιβς . Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Για παιδιά 7-12 ετών.
30/6 «ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ » ΔΕΔΟΜΕΝΑ :Το άπειρο . Μετρώντας τον κόσμο μαθαίνουμε γι’ αυτό που είναι αμέτρητο. Για παιδιά 4-7 ετών
Ποίο αναλυτικά:
Στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά- ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη.
Επιπλέον, τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους, καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.
Για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία, η Εθνική Βιβλιοθήκη παρέχει για μια ακόμη φορά στις Βιβλιοθήκες υποστηρικτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτές να μεταμορφωθούν σε χώρους εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου τα παιδιά αρχίζουν να ξαναβλέπουν τα βιβλία ως ένα παράθυρο σε νέους κόσμους.
Με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία και με άλλες δράσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, με σκοπό την εδραίωση συνεργασιών ανάμεσα στις Βιβλιοθήκες της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό.
Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.grκαι μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr.