Το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου 2021, έλαβε χώρα η συνάντηση του νέου Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης με τον Δήμαρχο Τεμπών, κ. Γεώργιο Μανώλη, στην έδρα του Δήμου στο Μακρυχώρι.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:
Αντιπροσωπεία του Μορφωτικού Συλλόγου αποτελούμενη από τις κυρίες Καλλιόπη Γαζέτα και Ευαγγελία Βλαχοστέργιου και τους κυρίους Βασίλη Γιαννούκα, Νίκο Φράντζιο και Γιάννη Χτενά, συζήτησε με τον Δήμαρχο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία του έργου των Αγίων Θεοδώρων και την ένταξη της Μονής στο προτεινόμενο έργο "Αποκατάσταση θρησκευτικής κληρονομιάς περιοχής Τεμπών" και επανέφερε το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας για τη βελτίωση του δρόμου προς τους Αγίους Θεοδώρους που θα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση προς αυτό το μοναδικής αξίας θρησκευτικό μνημείο.
Επιπλέον, ο Σύλλογος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία του αιτήματός του προς τον Δήμο Τεμπών, που υπεβλήθη ήδη από το προηγούμενο έτος, σχετικά με την έκδοση χειρογράφου που είναι κατατεθειμένο στην Ακαδημία Αθηνών και αφορά στην επιτόπια έρευνα στα χωριά Ραψάνη και Κρανιά Ολύμπου κατά τη δεκαετία του 1980.
Πρόκειται για υλικό που συγκεντρώθηκε από την κα. Αικατερίνη Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αριθμεί περίπου 300 σελίδες με προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που έχουν αποβιώσει και θα εμπλουτίσει τη γνώση μας με σημαντικά στοιχεία για τη λαογραφία, την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής μας.
Κατόπιν συνεννόησης του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης και της θετικής ανταπόκρισης της κας Καμηλάκη αλλά και του νυν Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, κ. Ευάγγελου Καραμανέ, για την προώθηση της διαδικασίας έκδοσης του χειρογράφου, καθώς και τη θετική ανταπόκριση και τη στήριξη του Δημάρχου Τεμπών, ευελπιστούμε πως αυτή η σπουδαίας σημασίας έκδοση θα κοσμεί τις βιβλιοθήκες μας σύντομα..
Το μεγαλύτερο μέρος της ωριαίας και πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης με τον κ. Δήμαρχο αφιερώθηκε στη συζήτηση για τις προτάσεις που περιείχε το υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος σχετικά με τον ανασχεδιασμό της Γιορτής Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης, που θεωρούμε ότι χρειάζεται μια αναμόρφωση για να προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών.
Λόγω του ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αναγνώριση της ονομασίας προέλευσης "Ραψάνη" με το Βασιλικό Διάταγμα της 14ης Αυγούστου 1971 για το χαρακτηριστικό προϊόν της Ραψάνης, το κρασί της, ο Μορφωτικός Σύλλογος αποφάσισε να επικεντρώσει τις δράσεις του γύρω από αυτή τη θεματική κατά την επόμενη διετία.
Κατατέθηκαν συνεπώς προτάσεις για την ανάδειξη του κρασιού της Ραψάνης μέσα από δράσεις οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κατασκευές, ομιλίες, σεμινάρια, επισκέψεις και περιηγήσεις σε αμπελώνες και οινοποιεία, αναπαράσταση εργασιών του αμπελιού, παρουσίαση των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής μας, διαγωνισμούς, δραστηριότητες για παιδιά, αλλά και διασκέδαση με αξιοποίηση όλου του πολιτιστικού δυναμικού του Δήμου Τεμπών.
Να σημειωθεί ότι το υπόμνημα αυτό εστάλη παράλληλα και στην Τοπική Κοινότητα Ραψάνης, στο Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, στον "Ξενώνα Ραψάνης" του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και προσβλέπουμε στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, τη συνεννόηση, τη συνεργασία για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων.
Στις ευχάριστες «πινελιές» της συνάντησης αυτής αξίζει να αναφέρουμε το υπέροχο γλυκό κουταλιού που μας προσφέρθηκε ως κέρασμα και το πολύ καλό κλίμα που υπήρχε κατά την παραμονή μας στο Δημαρχείο.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Δήμαρχο Τεμπών, κο. Γεώργιο Μανώλη, για τη θερμή φιλοξενία και τη θετική του ανταπόκριση στις προτάσεις μας και ευελπιστούμε να είναι η επίσκεψη αυτή η αρχή μιας καλής συνεργασίας στις νέες δράσεις που τώρα σχεδιάζονται με στόχο την ανάδειξη της Ραψάνης, αλλά και του Δήμου Τεμπών γενικότερα.