Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η πρωτότυπη ποδηλατική διοργάνωση με την επωνυμία «2ος Δρόμος της Δάφνης» από την «Cycling Hellas» σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο ΠΗΝΕΙΟ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών, το Δήμο Δελφών, το Δήμο Λαμιέων. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνδύασε τις αξίες του αθλητισμού με τον πολιτισμό, την ιστορία και την αρχαιότητα.
Οι ποδηλάτες με σύμμαχο το δροσερό καιρό που επικράτησε, ξεκίνησαν από την Κοιλάδα των Τεμπών και θα τερματίσουν στο Μαντείο των Δελφών βασιζόμενοι στο μύθο του θεού Απόλλωνα και της κόρης του Πηνειού Δάφνης.Μια διαδρομή 230 χιλιομέτρων.
Πριν την εκκίνηση της εκδήλωσης νεαρές κοπέλες ντυμένες με αρχαιοελληνική φορεσιά κρατώντας στα χέρια τους πανέρια, έραναν το δρόμο με φύλλα δάφνης και προσέφεραν από ένα κλαδί δάφνης στον κάθε ποδηλάτη για να το μεταφέρει ,σύμφωνα με το μύθο, στον τελικό προορισμό τους Δελφούς, τον Ομφαλό της γης στην αρχαιότητα.
Το πρώτο κλαδί δάφνης παρέδωσε στον ποδηλάτη Κώστα Δαλαβίκα ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος και έδωσε την έναρξη για την εκκίνηση του αγώνα .
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κολλάτος :
Μια ακόμη μεγάλη συνεργασία ο 2ος Δρόμος της Δάφνης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ειναι πραγματικότητα ,να ευχαρίστησω όλους τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης καθως καί ολους τους αθλητές απο τα διάφορα μέρη της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα εδώ μαζι μας και συμμετέχουν στον 2ο ποδηλατικό δρόμο Δάφνης σε αυτήν την αναβίωση του μύθου .
Η διοργάνωση όπως εχω δηλώσει στοχεύει στο να συνδυάσει τις αξίες του αθλητισμού με τον πολιτισμό την ιστορία και την αρχαιολογία .Σήμερα απο έδω απο την
Κοιλάδα των Τεμπών καλούμαστε να αναβιώσουμε την αδελφική πομπή .
Ακόμη επίσης στόχος μας ως δημοτική αρχή με την ανάπλαση της Κοιλάδας,σε ενα ενιαίο πολυθεματικό -πολυσυλλεκτικό πάρκο θα μπορεί ο επισκέπτης να εμπλακεί σε δραστηριότητες όπως την σημερινή αλλα και πολλές άλλες όπως :
• Πεζοπορία στα δύο μονοπάτια (Το παραπήνειο στις όχθες του ποταμού Πηνειού και το κλέφτικο στην κορυφογραμμή της Κοιλάδας από την πλευρά του Ολύμπου)
• Βόλτα με τις δρεζίνες, το ποδήλατο και το ποταμόπλοιο
• Αναψυχή στις πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης οι οποίες προβλέπεται να επανενεργοποιηθούν
• Περίπατοι με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον
• Θρησκευτικός Τουρισμός
• Αναρρίχηση
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβλέπονται η δημιουργία σιδηροδρομικού μουσείου, χώρος προβολών για το φυσικό περιβάλλον, η οργάνωση υπαίθριων φεστιβάλ)
• Ράφτινγκ και καγιάκ-καθώς εκδηλώσεις όπως ειναι και η σημερινή.
Να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά όλους τους φορείς και όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί σήμερα αυτήν η όμορφη εκδήλωση καθώς και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους αθλητές μας .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ. Αστέριος Σαίτης ,Βασίλης Ζάχος ,οι δημοτικοί κ.Ευθύμιος Μπουζέκης,Κώστας Νταφούλης,ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Λάμπρος Ζάρρας .
Ακολουθεί ο μύθος στον οποίο βασίστηκε η ποδηλατική εκδήλωση:
Σύμφωνα με τον μύθο ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού Δάφνη. Την ερωτεύτηκε σφοδρά και άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα με το οποίο στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός μετέφερε δηλ. τις δάφνες στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών. Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.
Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.
Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης.
Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα και των παλαιών προσκυνητών ξεκίνησαν οι ποδηλάτες το ταξίδι της δάφνης και την αναβίωση του μύθου!