Το ελληνικό ακτινίδιο και ειδικότερα το ακτινίδιο Πυργετού «πετάει» στις αγορές του εξωτερικού. Έτσι, μετά την Ευρώπη, «ταξιδεύει» στη Μέση Ανατολή, Ινδία, Κίνα και ετοιμάζεται για τη Νότια Κορέα.

Αυτό τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού Θανάσης Βλάχος ο οποίος επεσήμανε ότι "η αγορά της Κίνας για το ακτινίδιο του Πυργετού και άλλων περιοχών της χώρας, άνοιξε πριν από πέντε χρόνια και η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κίνας έρχεται να ενισχύσει τις εξαγωγές του ακτινιδίου στην μακρινή Κίνα που διαθέτει μια τεράστια αγορά.

Εμείς παράγουμε το 10% της ελληνικής παραγωγής και το 65 με 70% αυτής φεύγει σε αγορές του εξωτερικού. Εντός των ημερών αναμένουμε στην περιοχή μας εκπροσώπους από τη Νοτια Κορέα για στείλουμε και εκεί το εξαιρετικό προϊόν που παράγουμε".

«Η φετινή παραγωγή ήταν καλή, όπως και η τιμή που διαθέσαμε το προϊόν μας», είπε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού που τον συναντήσαμε στο περιβόλι κατά την τελευταία ημέρα της συγκομιδής του ακτινιδίου ο ποίος πρόσθεσε: "Ήταν καλή και η παραγωγή αλλά και η τιμή (65 λεπτά το κιλό) που διαθέσαμε το προίόν μας.

Η καλλιέργεια του ακτινιδίου είναι αποδοτική και αυτό οφείλεται, στην άριστη ποιότητα του ακτινιδίου που παράγει η περιοχή του Δέλτα Πηνειού, στο μικροκλίμα, είμαστε ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, αρδεύουμε τα περιβόλια μας από τον Πηνειό και είμαστε δυο χιλιόμετρα από τη Θάλασσα.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την φροντίδα του παραγωγού, τότε καταλαβαίνεται γιατί τα ακτινίδια της περιοχής είναι εξαιρετικά και περιζήτητα από τις αγορές του εξωτερικού".

Όπως, επεσήμανε στην ΕΡΤ ο προϊσταμένος του Φυτοϋγιεινομικού Ελέγχου της Π.Ε. Λάρισας Δημήτρης Σταυρίδης βασική προϋπόθεση για να κλειστούν οι συμφωνίες με άλλα κράτη είναι «η διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος».

Το ακτινίδιο εξασφαλίζει καλό εισόσδημα για τον οικογειακό προϋπολογισμό, όπως λένε οι ίδιοι παραγωγοί, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε αντίξοες συνθήκες και διεισδύει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές, ενω προσελκύει συνεχώς νέους παραγωγούς.

Στο Δέλτα Πηνειού καλλιεργούνται περίπου τέσσερις χιλιάδες στρέμματα με προοπτικές να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού Θανάσης Βλάχος ο οποίος αποκάλυψε ότι «σύντομα θα προχωρήσουμε στην κατασκευή συσκευαστηρίου και ψυγείου, προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στο παραγόμενο προϊόν μας».

Το ακτινίδιο είναι εξωτικό, θρεπτικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό και είναι το κατεξοχήν φρούτο του χειμώνα.

ert.gr