«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα απλό πιθανό σενάριο. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που δεν διστάζει να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Η ανθρώπινη δραστηριότητα δίνει τις πιο καθοριστικές εξετάσεις για το μέλλον της», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος.

Στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο κ. Μαμάκος υπογραμμίζει πως «σήμερα δεν γιορτάζουμε. Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά».

Αναλυτικά, το μήνυμα του Δημάρχου Λαρισαίων έχει ως εξής:

"Σήμερα δεν γιορτάζουμε.

Σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε.

Σκεφτόμαστε και αποφασίζουμε να δράσουμε.

«Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», λέει το σύνθημα από το πρόσφατο παρελθόν, που γίνεται και πάλι επίκαιρο.

Γιατί πρέπει να προστατέψουμε πρώτα τον τόπο μας και έτσι να συμβάλουμε στην περιβαλλοντική προστασία ολόκληρου του πλανήτη.

Το θέμα για το 2024 «Η γη μας, το μέλλον μας - Είμαστε η #GenerationRestoration» τονίζει τη σημασία της αποκατάστασης της γης, της καταπολέμησης της ερημοποίησης και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Kαι μας αφορά άμεσα σαν περιοχή…

Το 40% της παγκόσμιας γης έχει υποβαθμιστεί, με επιπτώσεις σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω της ερημοποίησης.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050, πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα επηρεάζονται από την ξηρασία.

Όλα αυτά δεν γίνεται να μας αφήνουν αδιάφορους… Γιατί;

Διότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα απλό πιθανό σενάριο.

Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που δεν διστάζει να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο με φονικές πλημμύρες, ανεξέλεγκτες πυροθύελλες και καταστροφικά τσουνάμι από το σωρευτικό και ασταμάτητο λιώσιμο των πάγων.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα δίνει τις πιο καθοριστικές εξετάσεις που θα προσδιορίσουν, εν πολλοίς, το μέλλον της.

Το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Αύξηση θερμοκρασιών και λειψυδρία είναι δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την περιοχή μας.

Σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών, τα επόμενα χρόνια, αν η πόλη δεν καταφέρει να εμποδίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ενδεχομένως να βιώσει «νεκρές ώρες» σε επίπεδο μετακίνησης, κατά τις οποίες δεν θα μπορεί να κινείται κανείς, ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας τρέχουν.

Ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι επίσης εδώ. Και οδηγεί στο εφιαλτικό σενάριο της ερημοποίησης της περιοχής ως το 2100, αν δεν δραστηριοποιηθούμε έγκαιρα με έργα και όχι με λόγια, ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον.

Έχουμε επίγνωση των προβλημάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως πόλη στο μέλλον.

Προσδιορίσαμε τους στόχους μας και τις προτεραιότητες, δουλεύουμε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, με στόχο να διασφαλίσουμε το αύριο για τα παιδιά μας, σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ποιότητα ζωής.

Όλοι μαζί θα το καταφέρουμε…"