Ξεκίνησε και φέτος η λειτουργία των αποστακτηρίων για την παρασκευή τσίπουρου, συνεχίζοντας μια ελληνική παράδοση εκατοντάδων χρόνων. Στον Τύρναβο οι παραγωγοί ξεκίνησαν τα… «καζανέματα», με το απαραίτητο κέφι.

Από τα 600 καταγεγραμμένα καζαναριά της επαρχίας Τυρνάβου, τα 400 είναι ενεργά και σε αυτά αναμένεται να βράσουν το επόμενο δίμηνο για τέσσερα διήμερα οι αμβυκούχοι της περιοχής.

Με τη σημερινή νομοθεσία, ξεπεράστηκε το πρόβλημα της μετακίνησης του χύμα τσίπουρου και σε άλλους νομούς, σε ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία και όχι σε πλαστικά, ενώ ο παραγωγός δύναται να προωθήσει την παραγωγή του στην κάβα. Αυτή, όμως, δεν μπορεί να την πουλήσει σε τσιπουράδικο.

Οι περισσότεροι επιλέγουν παραδοσιακά τη διπλή απόσταξη, χρησιμοποιώντας πρώτα το οινόπνευμα και, στη συνέχεια, τα αρώματα.

Η τιμή που αναμένεται να πουλήσουν το χύμα τσίπουρο οι Τυρναβίτες θα κυμαίνεται από 5 έως 8 ευρώ το λίτρο.

Ρεπορτάζ Β. Μητρούσιας

ertnews.gr