Αψηφώντας την υγειονομική απαγόρευση- με την ευχή να μην επιβεβαιωθεί η κυβέρνηση που σωστά πήρε τα μέτρα- καρναβαλιστές του Τυρνάβου έστησαν και φέτος την γνωστή παράσταση του φαλλού. Ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία και συνεχίζονταν ακόμη και την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Το πρωί στο κέντρο "Ανδρομέδα" ετοιμάστηκε το γνωστό καζάνι με το μπουρανί και στη συνέχεια ομάδες καραναβαλιστών περιόδευσαν στα μπαράκια στο κέντρο της πόλης, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν αργά το μεσημέρι στο Αναψυκτήριο δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο του Τυρνάβου.
Το «μπουρανί» είναι ένα αποκριάτικο φαλλικό έθιμο, όπου στην ιστορική παράδοση συμμετείχαν μόνο άνδρες. Οι κάτοικοι κατά την διάρκεια του εθίμου μεταφέρονταν σε κάθε πλατεία και γειτονιά μεταμφιεσμένοι. Έπειτα έφτιαχναν το παραδοσιακό «μπουρανί», δηλαδή ένα φαγητό από σπανάκι, τσουκνίδα και ξύδι. Τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια, ενώ πείραζαν τους περαστικούς με χειρονομίες αλλά και με τους χειροποίητους φαλλούς από ξύλο ή πηλό.
Το έθιμο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη πόλη του Τυρνάβου με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να διαρκούν σχεδόν ένα μήνα. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο τη γονιμότητα της γης, υμνούν τη φύση για τους καρπούς που προσφέρει.
Το έθιμο είναι αρκετά τολμηρό, είχε απαγορευτεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1980. Οι διοργανωτές συνεχίζουν την παράδοση με αγάπη για το έθιμο, χορεύουν και τραγουδάνε, ενώ με πειράγματα, βωμολοχίες και τους πήλινους… φαλλούς διασκεδάζουν τους επισκέπτες. Προφανώς το τσίπουρο και το κρασί ρέουν άφθονα κατά την διάρκεια του εθίμου και το γλέντι ανεβαίνει στα ύψη.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr